Zwift, Sufferfest, Tacx, Rouvy…bilo da se želite voziti virtualnim svjetovima ili legendarnim usponima, postoje aplikacije za trening u zatvorenom. Kada ne možete voziti bicikl na otvorenoj cesti iz različitih razloga, vožnja u zatvorenom prostoru uvijek je korisna alternativa.

Razvoj pametnih trenažera s integriranim mjeračima snage i Bluetooth / ANT + kontrolom doveo je do čitavog niza aplikacija dizajniranih da maksimalno iskoristite svoj trenažer.

Kao rezultat toga, vožnja u zatvorenom prostoru sada je mnogo realnija i uvjerljivija nego prije. Možete voziti sve, od vožnje sa svojim prijateljima, virtualnih ili stvarnih, sudjelovati u trkačkim ligama, slijediti strukturirane programe treninga ili voziti poznate ceste i uspone s najvećih svjetskih utrka.

Sve to pomaže da brže prođe vrijeme i umjesto da se plašite zatvorenog treninga, sada možete trenirati kao da ste vani i tako ostvariti svoje ciljeve.

Sada je na raspolaganju mnogo aplikacija koje zadovoljavaju sve potrebe, bilo da jednostavno trenirate, želite ići na trke ili vam treba samo prikladna alternativa za ovo vrijeme. U ovom smo članku zaokružili neke od najpopularnijih aplikacija – ako ih ima još, a mi smo ih zanemarili dodajte ih u odjeljku komentara u nastavku.

Za većinu ovih aplikacija potrebna je pretplata. Mnogi nude besplatnu probnu verziju, tako da ako niste sigurni koja je za vas najbolja, naš najbolji savjet je da isprobate nekoliko aplikacija prije nego što se odlučite na kupnju iste.

Zwift

Što je? Realan virtualni svijet u kojem se možete voziti s prijateljima na rekreaciji poznatih cesta od Box Hill-a do Alpe d’Huez
Cijena? £12.99 / mjesec – bez ugovora

Najveća značajka Zwifta i njegova jedinstvena prodajna točka je mogućnost vožnje u virtualnom svijetu protiv ili uz druge ljude iz cijelog svijeta. To čini zatvaranje biciklizma u igri, a rezultat toga je što turbo trening čini zabavnim i privlačnim. Ako Zwift koristite s pametnim trenažerom, razina otpornosti se prilagođava terenu, tako da kad se penjete osjetite jačinu uspona.

U osnovi je to igra za više igrača i možete se utrkivati s ljudima iz cijelog svijeta. Organizira se mnogo događanja, od treninga vožnje do utrka, tako da možete voziti s osobama slične kondicije i dobiti stvarno dobar trening. Utrke su posebno realne i mogu vas natjerati da potegnete više, jer je uvijek motivirajuće ako ste u potjeri za nekim, čak i u virtualnom svijetu.

Ako želite strukturirani trening, Zwift također nudi širok raspon treniranja tu je sve od intervala, sprinta do laganijih treninga. Možete provesti FTP test i slijediti jedan od planova za 12 tjedana ako želite uživati u prednostima virtualnog trenera kako biste se pripremili velikom događaju ili utrci. Također možete prilagoditi vježbe i napraviti svoje.

Vrijedno je spomenuti da se i Zwift vraća u eSport, a nedavno je pokrenuta KISS Super liga koja okuplja profesionalne bicikliste, kao i pokretanje britanskog prvenstva u biciklizmu.

Zwift bi u ovom trenutku mogao dobiti svu pažnju, ali postoje mnoge aplikacije koje možete vidjeti u nastavku.

TrainerRoad

Što je? Opsežni planovi i treninzi za bicikliste koji trebaju strukturirane ciljeve treninga
Cijena? $19.95 mjesečno ili 189 $ godišnje (ako niste zadovoljni 100%, možete ostvarite puni povrat novaca unutar prvih 30 dana)

TrainerRoad koristi jednostavno i čisto grafičko sučelje koje pruža sve podatke koji su vam potrebni za praćenje vašeg napora, od brzine, bilo kojeg povezanog senzora poput otkucaja srca, kadence i snage. Vježba je prikazana kao jednostavan grafikon koji prikazuje vaše intervale, a linija se pomiče preko tog grafikona i identificira vaš napredak. Motivacijski i instruktivni tekst prikazan je na zaslonu kako bi vam pomogao da ostanete usredotočeni i pružite korisne savjete. To nije previše, ali strukturirano i detaljno je.

Ali daleko od najvećih privlačnosti je što TrainerRoad ima ogroman broj treninga i planova treninga koje pruža. Postoje zapanjujućih 1000+ treninga, pa će biti svega za sve ukuse i zahtjeve. Također možete slijediti plan treninga (ima ih 100 i više) s planovima za svaku vrstu biciklista, a koji uključuje rad u osnovnoj bazi u ranoj sezoni do priprema za utrke. Praćenje plana je optimalan način poboljšanja vaše kondicije i uklanja nagađanja, tako da se jedino morate koncentrirati na slijeđenje plana. Ako vam je cilj prilagođavanje, TrainerRoad je pravi odabir.

TrainerRoad također ima funkciju kalendara koji bilježi i sve vaše vožnje na otvorenom te prati vašu ukupnu ocjenu stresa za trening. Ako nemate podatke o snazi za vanjsku vožnju, možete dobiti procijenjeni TSS na temelju razine vašeg napora.

Sufferfest

Što je? Trening sa snimkama utrka, te motivacijskim uputama i porukama
Cijena? 12,99 $ mjesečno ili 99 $ godišnje. Besplatna proba je dostupna

Sufferfest je jedna od originalnih usluga treninga koja je vožnju u zatvorenom prostoru učinila privlačnijom od buljenja u zid ili gledanja Tour de Francea iz 1988. godine 100 puta. Kombinacija je stvarnih profesionalnih snimki utrka s uputama koje vam govore kad trebate kako voziti. Kada napadati, a kada voziti laganiji tempo.

Sve se temelji na čvrstoj teoriji intervalnog treninga, a ne samo na pedaliranju u krugovima, tako da maksimizirate vrijeme koje provodite na trenažeru. Postoji više od 50 strukturiranih intervalnih vježbi koje možete odabrati, a dizajnirali su ih treneri svjetske klase i prilagođeni su da vam pomognu u ispunjavanju svih ciljeva na kojima radite.

Tvrtka je također razvila četverodimenzionalnu snagu ili skraćeno 4DP. Smatra se da nadilazi FTP koristeći četiri metrike za pomoć u prilagođavanju treninga točno vašim potrebama. Pored stvarnog treninga, Sufferest se proširio nudeći jogu, mentalnu čvrstoću i programe treninga snage usmjerenih na potrebe biciklista.

VirtuGo

Što je? Virtualni svjetovi utemeljeni na usponima u stvarnom životu s planovima treninga
Cijena? Besplatno – beta verzija

VirtuGo, poput Zwifta, nudi 3D virtualne svjetove koji se temelje na stvarnim lokacijama, poput Coll de Sóller-a i Hillunga Hill-a, temeljenog na lokacijama Mallorcan i Australija. Tu je i Pulseville koji je potpuno sačinjen, pomalo kao Zwiftova Watopia. Grafika pruža vrlo realistično okruženje s jasnim detaljima i sjajnim bojama. Dobivate mnoštvo podataka o svom trenutnom tempu i napretku vježbanja.

VirtuGo je stavio mali naglasak na planove treninga gdje nudi kvalitetan sadržaj. Možete uvesti vožnje iz stvarnog svijeta ili upotrijebiti VirtuGO-ove treninge i programe koji su očigledno svi testirani od strane WorldTour-a kako bi trening u zatvorenom bio učinkovit i privlačan.

VirtuGo nažalost trenutno nije u funkciji!!!

Road Grand Tours

Što je? Detaljna simulacija uspona u stvarnom svijetu
Cijena? Besplatno – beta verzija

Road Grand Tours inspiriran uspjehom i popularnošću Zwifta, još je jedna internetska platforma za trening koja pruža 3D simulaciju stvarnog svijeta.

Nude vam najatraktivnije uspone na svijetu kao što su Ventoux, Stelvio i Cap de Formentor, a ostvariti vožnju ovim slavnim usponima iz udobnosti vlastitog doma je nevjerojatno privlačno.

Road Grand Tours zamišljen je kao društvena platforma koja nudi utrke i vožnje za više igrača, omogućavajući vam interakciju s drugim korisnicima putem mobilne aplikacije. Utrke su namijenjene točnosti, simulator također uzima u obzir dinamiku pelotona.

Na papiru sve zvuči zaista dobro, jedini nedostatak je to što je još u beta fazi, a konačni proizvod još nije spreman za puštanje u “promet”. Uskoro bi mogao biti rival mnogim platformama.

Rouvy

Što je? Video iz stvarnog svijeta s razvojem proširene stvarnosti
Cijena? 6,25 $ mjesečno i dvotjedno besplatno probno razdoblje

Rouvy je usredotočen na stvarnost, pružajući vrtoglavih 125.000 milja video ruta iz cijelog svijeta. Vozači se pojavljuju u 3D virtualnom prikazu na stvarnim video snimkama. Trenutno je još u javnoj beta fazi, planiraju izbaciti 2.000 stvarnih geo sinkroniziranih video ruta s proširenom stvarnošću, ako želite realizam, ovo bi mogla biti aplikacija za vas.

Također vam nudi puno više od same vožnje,to uključuje strukturirane treninge, dnevnik treninga, analizu tehnike pedaliranja, zabavne izazove, utrke s najboljim rezultatima kako biste se uspoređivali s prijateljima.

FulGaz

Što je? Vozite stvarnim svjetovima iz cijelog svijeta
Cijena? 7,49 £ mjesečno i 14 dana besplatno probno razdoblje

FulGaz je još jedna nova aplikacija koja vam omogućuje vožnju stvarnim cestama u zatvorenom prostoru.

Ova aplikacija za trening kombinira stvarne video snimke s cestovnih utrka, tako da ako želite voziti Alpe d’Huez iz udobnosti svog doma, FulGaz vam omogućuje upravo to. Videozapisi su snimljeni u 4K s kamere postavljene na bicikl, a snimke se ubrzavaju ili usporavaju kako bi odgovarali stvarnim performansama. Trenutno nudi 415 ruta i 7.903km, tako da treba obaviti mnogo istraživanja.

Tacx

Što je? Kvalitetni filmovi i strukturirani planovi treninga
Cijena? Besplatno ili 9,99 € mjesečno za premiju (uključuje planove treninga)

Ako ste kupili Tacx trenažer ove zime, moglo bi biti vrijedno isprobati njihov softvera za trening. Kao i neke druge aplikacije ovdje, nudi visokokvalitetne videe kako biste se mogli voziti bilo gdje od Alpa do proljetnih klasika. Knjižnica neprestano raste s dodavanjem više videozapisa. Također možete prenijeti vlastite rute povezivanjem računa Strava ili prijenosom GPS podataka i slijedite 3D prikaz. Postoje i mogućnosti vožnje s protivnicima uživo ili upisivanja virtualnih partnera za trening, a tu su i strukturirani planovi treninga s funkcijom kalendara.

IGrupetto

Što je? Virtualne vožnje
Cijena? Besplatno

IGrupetto je još jedna aplikacija koja nudi virtualne vožnje iz cijelog svijeta, uključujući Alpe i Pirineje, pa ako želite izvanredne krajolike kojima ćete se provozati kad je vani hladno i vlažno, ovo bi moglo biti za vas. Ovo nije najveći katalog, ali postoje zanimljivi izbori, poput Quebrantahuesos Gran Fondo. Kada vozite možete vidjeti nadolazeća brda i sve potrebne podatke, poput brzine, snage, udaljenosti i vremena.

One Lap

Što je? Kopija Zwift
Cijena? Besplatno

One Lap je kineski odgovor na Zwift, nudi sličan virtualni svijet kojim će se kretati vaš 3D vozač. Nudi fizički model koji simulira gradijent i otpor vjetra. Voljeli bismo vam reći više, ali engleska verzija web stranice je pomalo “shit”, tako da instalaciju sve morate odraditi na kineskom. Ako kojim slučajem znate kineski sigurno vam neće biti problem.

Trenutno je dostupna samo kao preuzimanje na računala, trenutno nema podršku za Mac ili pametne telefone. Nismo isprobali ovu aplikaciju, ali ako ste vi isprobali napišite u komentar o čemu se radi.

ImeCijenaMultiplayerVirtualni svijetVideoLegendarne ruteKorisničke ruteVježbe?Plan treninga?Utrka?
Zwift£12.99/mj
TrainerRoad$15/mj, $189/god
The Sufferfest$12.99/mj, $99/god
VirtuGoFree
Road Grand ToursFree
Rouvy$6.25/mj
FulGaz£7.49/mj
TacxFree
€9.99/mj (premium)
iGrupettoFree
OneLapFree