Pametni telefoni nude bogatstvo informacija na dohvat ruke, a među svim tim informacijama nađe se hrpa aplikacija namijenjenih baš nama biciklistima, no mi smo odlučili odabrati nama top 5 aplikacija. Pogledajte kojih je to top 5 aplikacija zapelo za oko AKLbajk timu.

Uključili smo različite biciklističke aplikacije za iPhone i Android uređaje, u rasponu od visoko analitičkih alata do jednostavnijih društvenih aplikacija i korisnih navigacijskih aplikacija.
Za neke navigacijske aplikacije morate imati svoj uređaj na upravljaču da biste u potpunosti iskoristili prednosti tih app, dok kod nekih poput Strave, možete jednostavno pritisnuti start, staviti svoj telefon u džep dresa i krenuti na vožnju.

Donedavno da biste došli do točnih informacija poput brzine otkucaja srca, snage, temperature, visinske razlike i ostalih informacija bilo je potrebno spojiti se na posebno računalo koje je bilo povezano žicama, no danas to više nije tako. Bluetooth je preuzeo glavnu ulogu, te nam određene aplikacije daju točne rezultate bez da morate odvojiti određenu svotu novaca kako biste kupili potrebne komponente.
Svaka aplikacija koja se temelji na GPS-u troši bateriju vašeg telefona, tako da su one obično prikladnije za kraće vožnje osim ako putem ne punite bateriju prijenosnim punjačem. Neke od ovdje prikazanih aplikacija su besplatne, neke nisu no to smo također navele u tekstu koji slijedi.

Najbolje biciklističke aplikacije:

 • Strava
 • Relive
 • Garmin Connect™
 • Croatia Bike Routes
 • Neostrack

Strava

Mogli bismo ju nazvati sportskom društvenom mrežom. Sama riječ Strava ne znači ono što mi mislimo da znači. Riječ Strava dolazi od švedskog izraza što znači „težiti“ i u potpunom smislu ta riječ opisuje ovu aplikaciju. Strava je zaista aplikacija koja nas tjera da težimo za boljim rezultatima i uspjesima svakog dana.

Dok na svom telefonu možete koristiti Strava-u poput biciklističkog računala, većina vozača koristi GPS računalo za snimanje i prijenos svojih vožnji na Stravu, a zatim koriste aplikaciju da vide kako njihovi prijatelji voze.
Sve vožnje prenesene u Stravu donose automatske ocjene vašeg vremena na popularnim dionicama poznatim kao “segmenti” u Strava-govoru zajedno s prikazom GPS mape na kojoj ste se vozili.

Vrhunsko izdanje pod nazivom Strava Summit olakšava analize nakon vožnje, uz mogućnost mapiranja budućih vožnji i dobivanja povratnih informacija u stvarnom vremenu.
Aplikacija nudi mogućnost povezivanja s ostalim uređajima poput Garmin, Giant Neos GPS-a, Facebook, Instagram, Twitter i još mnogim drugim aplikacijama i uređajima.
Kao i na Facebooku, možete pratiti prijatelje i vidjeti kuda i koliko pedaliraju, ostavljati komentare i davati kudos na njihovim vožnjama, te objavljivati fotografije sa svojih vožnja.

Cijena: Besplatno
Preuzmite Strava za Android ili Strava za iOS
AKLbajk je na Stravi – Pridružite se AKLbajk Strava

Relive

Relive koristi GPS podatke i satelitske slike za stvaranje virtualne verzije vožnje.

Koristeći podatke o vožnji sa Strave, Garmin Connect, Map My Ride i još mnogo drugih, Relive stvara 3D video vaše vožnje, slično pregledu staza prikazanom uoči WorldTour cestovnih utrka.

Pomična karta ne samo da pokazuje vaš napredak na ruti, već i označava mjesto na kojem postižete svoju najveću brzinu i profil nadmorske visine, kao i sve fotografije koje ste snimili na putu.

Cijena: Besplatno
Preuzmite Relive za iOS ili Relive za Android

Garmin Connect™

Garmin Connect™ vaš je univerzalni izvor podataka o zdravlju i kondiciji. Bez obzira trenirate li za utrku ili brojite korake, ta vam usluga pruža informacije i inspiraciju potrebnu da postanete bolji nego jučer.

Nakon uparivanja s kompatibilnim Garmin uređajem praćenje aktivnosti samo je jedna od brojnih pogodnosti usluge Garmin Connect™. U aplikaciji možete stvarati nove vježbe, izrađivati staze te čak pozvati prijatelje da se natječu s vama.

Usluga Garmin Connect™ prepuna je korisnih funkcija uključujući mogućnost:

 • detaljnog pregleda današnjih podataka o zdravlju na personaliziranoj stranici Moj dan
 • analiziranja aktivnosti i s njima povezanih statističkih podataka
 • stvaranja prilagođenih vježbi i staza
 • sinkroniziranja s drugim aplikacijama kao što su MyFitnessPal i Strava
 • pregledavanja osobnih rekorda za korake, udaljenost i tempo
 • osvajanja medalja za postignuća
 • uvida kako stojite u usporedbi s drugim Connect korisnicima zahvaljujući funkciji Insights
 • primanja podrške za Garmin uređaje i njihove funkcije

Ako ste spremni pridružiti se milijunima korisnika koji hodaju, trče, voze bicikl, planinare i nastoje biti bolji nego jučer? Saznajte više o Garmin uređajima i kako rade s aplikacijom Garmin Connect™

Cijena: Besplatno
Preuzmite Garmin Connect™ za Android ili Garmin Connect™ za iOS

Croatia Bike Routes

U potrazi za novim rutama koje možete istražiti na dva kotača aplikacija za pametne telefone Croatia Bike Routes nudi pouzdane informacije, kao i korisne podatke o udaljenosti, težini i nadmorskoj visini koje će vam pomoći da se odlučite za najbolju varijantu. Ukupni uspon, podlogu, slike i presjek rute, kao i opis možete doznati u nekoliko klikova.

Na raspolaganju je više od 3000 kilometara biciklističkih staza i više od 150 ruta.

Nađete li se u šumi i ostanete bez signala na mobitelu, nema brige jer su karte i rute dostupne i bez interneta. Podaci su prikupljeni od pouzdanih i provjerenih ruta partnera poput HGSS-a, turističkih zajednica, relevantnih biciklističkih udruga i klubova tako da nema straha da ćete zalutati ako krenete u nepoznato.

Cijena: Besplatno
Preuzmite Croatia Bike Routes za Android ili Croatia Bike Routes za iOS

Neostrack

NeosTrack aplikacija je koja vam u kombinaciji s Giant Neostrack uređajima pruža pregled podataka o vožnji, grafičku analizu i automatsku sinkronizaciju s TrainingPeaks ™ ili STRAVA radi daljnje analize. Funkcija Planiranja rute pruža upute o detaljima prije vožnje dok također možete dijeliti podatke o vožnji s društvenim medijima.

Podaci vaše staze i vježbanja sinkroniziraju se putem WLAN-a ili Bluetooth-a s podržanih Giant NeosTrack GPS računalom. Automatska je sinkronizacija s TrainingPeaks ™ koja vam omogućuje stvaranje vlastitih treninga i praćenje rezultata. Možete prenijeti podatke o stazi ili vježbanju putem automatske sinkronizacije na STRAVA ili Facebook, dijeliti svoje zapise i natjecati se sa svojim prijateljima.

NeosTrack nudi sve informacije o vožnji, upute za skretanje, ukupne informacije o ruti i podatke o nadmorskoj visini kako bi vam pomogao da vozite efikasno i postižete svoje ciljeve.

Cijena: Besplatno
Preuzmite Neostrack za Android ili Neostrack za iOS