Ako ste osvojili obližnje brdo, došlo je vrijeme da uživate u nagradi, a to je naravno spust. Spuštanje je jedno od najvećih uzbuđenja u biciklizmu, brzina koju postignete bez napora daje vam fenomenalan osjećaj. Potrošili ste mnogo energije da bi osvojili vrh brda, te na spustu ubirete plod svojeg uloženog napora. Ako osjećate napetost ili nervozu pri spuštanju ili pretjerano kočite, nećete u potpunosti osjetiti zadovoljstvo i sve benefite spusta.

Položaj na biciklu

Ne morate raditi supermana u stilu Sagana ili zagrliti gornju cijev da biste bili brzi. Balansirajte tjelesnu težinu između ruku i leđa osim ako ne postane jako strmo. Pomaknite ruke kako biste održali težinu na nižoj točci i postigli aerodinamičniji položaj, kočenje s krajeva ručica također vam daje veću snagu kočenja. Gurnite ruke u kormilo, savijte laktove i spustite gornji dio tijela, potisnite pete prema dolje tako da napravite pritisak na pedale. Tako ćete napraviti downforce koji će vas zalijepiti za cestu. Bitno je zauzeti položaj koji će vas činiti sigurnim tijekom spusta.

Gledaj naprijed

Stvari se događaju malo brže kad idete brzo nizbrdo, tako da morate biti sigurni da skenirate cestu ispred vas. Potražite neravne površine na cesti, rupe ili šljunak koji trebate izbjegavati. Gledajte oblik stabala, živice ili ograda kao naznaku gdje će cesta skrenuti. Da biste lakše utvrdili kako brzo dolazi do skretanja ili zavoja, potražite točku gdje se u vašoj viziji obje strane ceste sastaju, gdje živica prestaje biti paralelna, te one točke gdje vam se čini da se jedna strana ceste savija kako bi dodirnula drugu. Što vam je bliža točka nestajanja, bliži je zavoj.

Upravljaj brzinom

Vozeći se nizbrdo trebate održavati brzinu s kojom se osjećate ugodno i sigurni da ćete se moći nositi sa svim opasnostima koje se mogu pojaviti tijekom spusta. Kako ćete se više spuštati, brzina s kojom ćete se ugodnije osjećati će se sigurno povećati. Na čistom dijelu ceste bez opasnosti ili zavoja možete pustiti kočnice i pustiti bicikl da skupi brzinu, tamo gdje je sigurno, tako da možete razviti osjećaj kako se vaš bicikl ponaša pri većoj brzini.

Za kontrolu brzine koristite kočnice, idealno prvo pritisnite zadnju kočnicu ili ih obje istovremeno lagano stisnite. Stisnite ih lagano, a zatim ih potpuno otpustite, nemojte ih dugo držati jer to dovodi do trenja koje stvara toplinu i može prouzrokovati puknuće gume (na V-brake kočnicama) ili dovesti do oštećenja kočnice (na disk kočnicama).

Zavoji

Malo je potpuno ravnih spusteva, pa ćete se trebati pozabaviti zavojima. Kad vidite zavoj koji se približava procijenite udaljenosti i usporite do brzine pri kojoj se osjećate ugodno skrenuti. Ako pokušate kočiti tijekom skretanja, vjerojatnije je da će kotači blokirati i proklizati.

Neizbježno bicikl usmjeravamo tamo gdje gledamo. Pogledajte zavoj i držite oči usredotočite na mjesto gdje želite ići, to vam pomaže da tijelo postavite u dobar položaj. Podignite unutarnje koljeno i izravnajte vanjsku nogu, gurajući petu prema dolje, a istodobno lagano povećajte pritisak na kormilo s unutarnjom rukom. To balansira raspored vaše težine i pomaže nagnuti bicikl dok skrećete.

Brzina ulaza na uspon

Na dnu vašeg brda, ako cesta odmah krene drugim usponom, želite iskoristiti što više skupljenog momentuma. Na ovaj način možete s prikupljenom brzinom prijeći dobar dio novog uspona prije nego počnete ponovo pedalirati. Ako vidite predstojeći scenarij, spust i onda uspon, nakupite brzinu bez straha, jer će vas čim se krenete penjati gravitacija prirodno usporiti, tako da nema potrebe za kočenjem, naravno sve to napravite u vama prihvatljiivim granicama rizika. Na ovaj način čete učiniti vašu vožnju bržom i lakšom.