Dragi biciklisti, pred vama je prvo, a nadam se ne i posljednje izdanje biciklističkog priručnika. Namijenjen je prije svega mladim biciklistima koji se tek počinju baviti ovim sportom. Cilj mi je bio priručnik koncipirati kao udžbenik koji će biti čitljiv i onima koji o biciklizmu ne znaju baš ništa. Mislim da sam u tome uspio.

Negdje tamo oko 1988. kad sam se tek počinjao bavi biciklizmom, moj brat, tada aktivni biciklist je od nekuda izvadio “Biciklistički priručnik”. Bila je to mala i pohabana knjižica, tada već stara bar 20 godina, inače prijevod nekog francuskog autora kojem više ne pamtim ime. Iz te knjižice naučio sam puno. U to vrijeme nije se toliko ozbiljno pristupalo biciklizmu pa mogu reći da je to bio moj prvi učitelj biciklizma. Ovo izdanje ima istu funkciju.

Prije nekoliko godina shvatio sam da ne postoji kompletna knjiga o biciklizmu na hrvatskom jeziku. Moram napomenu da ovo nije prva verzija koju sam napisao. Prije nekoliko godina primio sam se pisanja ove knjige, ali materijal koji sam napisao bio je na kraju previše kompliciran, teško čitljiv i preopširan. Pomalo zbog pretjerane ambicioznosti, a više zbog moje sklonosti da radim puno stvari odjednom ostao je nedovršen i zapostavljen. Na nagovor prijatelja da završim knjigu odlučio sam napisa novu. Sažetu i lako čitljivu.

Ovaj priručnik sadrži nešto što bi svaki biciklist morao znati

Napominjem da su ovo samo osnove koje su dovoljne da se shvati biciklizam kao sport. Za ozbiljan pristup sportu, na profesionalnoj ili poluprofesionalnoj razini potrebno je znati puno više, po mojoj procjeni jedan biciklistički trener morao bi znati 5-10 puta više od onoga što je ovdje sadržano. Vrhunski vjerojatno i puno više od toga. Stoga ako imate želju napredovati u sportu, nemojte da ovo bude zadnje što ćete o njemu pročitati.

Pošto je ovo tek prva (zapravo druga) verzija ove knjige s vremenom će sigurno biti dopuna, izmjena i ispravaka kako u formi tako i u sadržaju. Sve sugestije i kritike su dobrodošle. Uputite ih meni osobno putem e-maila ili facebooka. Ove riječi čekaju vas na početku ovog priručnika, a napisao ih je autor Josip Kresonja.

Priručnik je dostupan u PDF verziji koju možete pruzeti na linku koji se nalazi ispod teksta.