„Passion of cycling“ je slogan kojim se kompanija Corratec vodi. A da je to i istina vidljivo je iz njihove duge povijesti. Od početaka 1962. kada su započeli priču kao mali bike shop, do pokretanja vlastitog proizvodnog pogona 1990., pod brandom Corratec koji je na sceni već 30 godina.

No da skratimo priču, s ovim brandom smo se sada prvi put sreli preko ekipe iz trgovine Beciklin. Dečki su nam bicikl na probu ustupili nakon otvaranja njihovog novog bike shopa u Varaždinu.

Na prvi pogled za nas koji volimo jednostavnost na biciklu, dominantno crna rama s crveno-plavim detaljima bit će primijećena prilikom svakog izlaska u javnost. Mogli bismo reći elegantno ušminkani MTB bicikl

No krenimo s tehnikalijama. Corratec kao i svi u prvi plan gura 12 brzinski sistem, samo što nam je ovo izdanje drago vidjeti, jer imamo Shimano SLX/XT kombinaciju.

Mjenjač nam je 12 brzinski Deore XT koji posao odrađuje odlično. Mijenja glatko u oba smjera i nismo s njim imali nikakvih problema, a kao što smo već spomenuli uparen je sa SLX ručicom. Da priču oko pogona zaokružimo, kazeta nam je SLX u rasponu 10 do 51, a sam pogon također SLX sa zupčanikom od 32 zuba.

Za kraj priče sa Shimano komponentama tu su MT200 kočnice sa 180mm rotorom naprijed i 160mm rotorom iza. One bi doduše mogle biti malo bolje, ali pošto je bicikl trenutno na akciji, ovo je prihvatljiva sitnica za neko buduće ulaganje.

Na bicikl je ugrađena očekivana vilica Rockshox 30 Silver TK koja odradi posao, na vožnjama za koje je ovakav bicikl predviđen.

Od ostalih komponenti kao što su lula volana, volan,cijev sjedala i obruči imamo nešto zanimljivo, što još nismo susretali, a to je ZZYZX.

Mi se sa ZZYZX brandom još nismo susreli, a ovo je Corratecov interni proizvođač komponenti koje se ugrađuju na njihove bicikle. Dijelovi su koliko smo u kratkom druženju vidjeli sasvim uredu, dobro izrađeni s finom završnom obradom. I za kraj da nas tijekom vožnje ne bi žuljalo iz Corrateca su nam osigurali Selle Italia X-Base sjedalo.

X-Vert je savršen bicikl za svaku vožnju MTB-om. Dobro uravnotežena geometrija i kotači od 29 inča ili 650 B pružaju dobar komfor. Kotač od 29 “, koji je otprilike 10% veći od kotača od 26”, može preletjeti preko 10% većih prepreka. Kotači većeg promjera imaju veći kutni zamah, tako da gube manje brzine preko prepreka i grubih presjeka.

“Ovaj je bicikl savršen suputnik za maksimalnu zabavu na i izvan ceste, prelazi lako i brzo preko stijena i korijenja, što donosi dodatnu prednost, a vama veću udobnost.”

Dizajn- 9 – Kako smo u tekstu već spomenuli volimo jednostavnost, kod rame se nije puno kompliciralo, jednostavna crna s detaljem crvene i plave preko top tube-a i zadnjeg trokuta.

Udobnost- 8 – 29“ kotači lijepo rolaju preko neravnina, i ako se voze na malo nižem tlaku, ne prenose udarce na leđa, što vožnju čini udobnom i bez bolova.

Vozne osobine- 7.7 – bicikli je u ovoj kombinaciji opreme koju smo imali jako dobro balansiran i upravljiv. Ako volite XC i osvajanje obližnjih brda zabave vam neće nedostajati.

Uloženo/dobiveno- 9.4 – Iako bi voljeli da su kočnice bolje, za trenutnu cijenu na popustu od 7.499,25 kn bicikl ako se nas pita vrijedi svake kune.

Težina- 8 – sa svojih izmjerenih cca 13 kilograma nije baš najlakši bicikl, ali opet za rang o kojem govorimo i ovo je prihvatljiva brojka.

SPECIFIKACIJE:

NazivX – Vert Race
BrendCorratec
OkvirX Vert 29
VilicaRockshox 30 Silver TK 100mm hoda
VolanZZYZX SL Alloy 720mm
Lula volanaZZYZX SL Alloy Stem
Cijev sjedalaZZYZX SL Alloy
SjedaloSelle Italia X-Base
Ručice mjenjačaShimano DEORE SLX
Stražnji mjenjačShimano DEORE XT
KočniceShimano Disc Kočnice MT200 180mm/160mm rotori
Ručice kočnicaShimano MT200
KazetaShimano DEORE SLX
PogonShimano Deore SLX
ObručiZZYZX Cross Attack 29
NabeShimano
GumeContinental Cross King 29″x2.2
Težina cca. 13 kg