Tako mlad, a već toliko pobjeda u najopasnijoj biciklističkoj disciplini. Usudimo se reći i vjerujemo da ćemo ovog mladog biciklista uskoro gledati na svjetskoj sceni u downhill-u, tako da dobro zapamtite ime Frane Medić.

Reci nam nešto općenito o sebi.

Moje ime je Frane Medić, imam 14 godina. Rođen sam u Rijeci, a živim u Bribiru kraj Novog Vinodolskog. U Bribiru idem i u osnovnu školu, u 8. razred. Uz biciklizam volim još ribolov, pogotovo podvodni jer me to opušta.

Kako si započeo biciklističku karijeru?

Moja ljubav za dva kotača postoji od kad znam za sebe. Igrom slučaja upoznao sam čovjeka čiji je sin bio državni prvak u XCM-u, te dobio želju da ga i upoznam. On me učlanio u BK Crikvenica, te sam 2016. godine započeo sa utrkama.

U XCO-u sam 2018. osvojio 2. mjesto u Kupu Hrvatske, uz 3. mjesto na Nacionalnom prvenstvu. Želja mi je bila voziti downhill, ali zbog premalo godina se nisam mogao utrkivati.

Zašto baš DH?

Otac mi vozi motore, pogotovo voli enduro, što je i mene zanimalo, tako da mi je urođena ljubav prema malo ekstremnijim sportovima. Gledao sam na internetu razne DH utrke i zaljubio se u brzine i atraktivnosti tog sporta. Probao sam i druge stvari na biciklu tipa trikovi na BMX-u, ali kad sam saznao za DH to je bilo to.

Je li te strah na spustevima ili uživaš?

Strah je uvijek prisutan, ali se koncentriram i zanemarim taj strah.

“Kada vozim iz gušta nije isto kao i utrka, jer nije toliki pritisak, ali najviše volim taj adrenalin pri spustu. Taj osjećaj da uz sve opasnosti prođem stazu što brže.”

Koliko puta si pao, da li si imao neke teže ozljede?

Padovi su u treningu normalni, ali nisam imao ni jedan teži pad. Tu i tamo zguljena koža, natučeno rame… Ako imam opremu ni ozljede nisu teške. Naučio sam to kad sam izvodio neki skok bez kacige i izbio prednji zub, te morao slikati kosti lica. Treba i znati kako pasti!

Koji bicikl voziš? Kako si odlučio koji bicikl izabrati?

Vozim Specialized demo 8 ( 2011. god) . Performanse su bicikla dobre u odnosu na cijenu, pa nam se poklopilo. Nije baš jeftino kupiti DH bicikl, pomogli su i sponzori, kojima se ovim putem zahvaljujem: “Hvala sponzorima!”. Nema nekog posebnog razloga zašto baš taj bajk, ali ja sam zadovoljan.

Da li često razbiješ bicikl ?

Downhill je takav sport gdje se puno ne može paziti i ako ideš dolje da pobjediš uvijek se može dogoditi neko oštećenje. Prošla mi je sezona prva u natjecanju u spustu i do sada nisam imao neka veća oštećenja bicikla.

Koja je tvoja najdraža utrka?

U Sloveniji u Cerknu mi je bila super staza, brza i strma, iako sam bio 2. u kategoriji. To je bila i posljednja Unior kup utrka pa sam znao da ću i tim rezultatom biti prvi u tom kupu za 2019. godinu.

Da li imaš sponzore? Tražih li ih sam ili se oni javljaju tebi?

Imam par sponzora koje smo sami našli. Većinom su to prijatelji mojih roditelja koji žele pomoći. Nitko se baš nije sam javio.

Koji je tvoj cilj?

Moj cilj je postati profesionalni vozač, voziti za Factory Feam i utrkivati se u Svjetskom Kupu.

Koliko često treiraš?

Imam tri vrste treninga. Cross fit u teretani tri puta tjedno, cross cuntry jedanput tjednom i downhill treninzi. DH treninzi su najčešći, barem tri puta, jer ih mogu raditi stalno. Staza mi je blizu kuće, pa nisam ovisan o nikome.

Na kojim utrkama te možemo očekivati ove godine?

Ove godine ću voziti naravno Kup hrvatske, Unior DH Cup, ali prioritet će nam biti europski kup (IXS).

Zahvaljujem se na ovoj prilici da za mene čuju vaši čitatelji. Sve vas puno pozdravljam!