Nakon upoznavanja s Filipom i kratkog razgovora u Zagrebu, on je otišao za Rijeku trenirati, a mi za Varaždin gdje smo mu pripremili par pitanja na koja nam je odgovorio tekstualnim putem.

Predstavi se ukratko, odakle dolaziš i čime se baviš?

Moje ime je Filip Kvasina imam 21. godinu i rođen sam u Zagrebu. Profesionalno se bavim cestovnim biciklizmom zadnjih 5 godina.

Reci nam Filipe tko te doveo do biciklizma?

Treće sam dijete u obitelji, pa kao i u većini slučajeva, krenuo sam istim putem za svojom starijom braćom, koja su također gradila karijeru u cestovnom biciklizmu.

“Gledao sam braću kako se pripremaju za trening i tu se stvorila želja i ljubav prema biciklizmu”

Kada je započela tvoja ljubav prema biciklima i biciklizmu?

Hmm, išao sam na start i cilj mnogih utrka od kada znam za sebe. Gledao sam braću kako se pripremaju za trening i tu se stvorila želja i ljubav prema biciklizmu, ali nisu mi dali da prerano počnem trenirati. S 14 godina sam započeo prvu svoju sezonu 2012.-te godine u zagrebačkom BK Kalorija.

Koliko treniraš i kako izgledaju tvoji treninzi?

Tjedno treniram 6 ili 7 dana, ovisno o periodu godine. U većini slučajeva imam jedan trening dnevno, ali ima dana kada imam 2 treninga, jedan ujutro i drugi poslijepodne.
Treninzi većinom traju između 3 i 4 sata s intervalima. Ovisno o tome kakav je trening odredim rutu i uputim se najbržim putem da se sto prije maknem iz prometa, to vrijeme koristim kao zagrijavanje. Nakon toga krećem s intervalima, najčešće su to brda, Sljeme ili samoborska gorja. Kada završim s glavnim dijelom, ako imam još vremena napravim dodatni ne planirani krug, ako nemam vremena krećem doma.

Da li imaš neki svoj ritual prije utrke?

Prije utrke nemam neki poseban ritual, samo pazim da si uzmem pola sata vremena da se obučem i pripremim u miru, bez nepotrebnog pritiska razmišljajući da kasnim.

Koliko bicikala trenutno imaš, da li ih znaš sam servisirati?

Trenutno imam dva bicikla, jedan cestovni – Scott Foil 20, te MTB – Merida Big Nine 6000. Neke osnovne servise znam sam napraviti poput promjene lanca, namještanja mjenjača, promjena kazete i pogona,.

Kakva je situacija sa sponzorima? Pronalaziš li ti sponzore ili oni pronalaze tebe?

Trenutno vozim za KK Kranj iz Slovenije, klub ima svoje sponzore koji nam omogućavaju opremu i financije.
Osobne sponzore poput Markoprojekt Bike Shop-a koji mi je ustupio Meridu Big Nine 6000, za što sam im neizmjerno zahvalan, tražim sam.

S obzirom na to da si za ovu sezonu nabavio MTB bajk, znači li to da ćeš voziti MTB utrke?

Tako je, u planu mi je svoj program cestovnih utrka upotpuniti s MTB utrkama, ovisno o njihovim vremenima održavanja. U pravilu ako imam vikend bez cestovnih utrka, tražim MTB utrke u kalendaru.

“Stvarno sam se zaljubio u MTB, ali za sada još nisam razmišljao o promjeni primarne discipline”

Pošto znamo da si odradio nekoliko vožnji na svojoj Meridi, misliš li da bi cestu mogao zamijeniti šumom?

S Meridom se osjećam kao da sam otkrio neki novi svijet, okretnost i sloboda je nešto što najviše zamjećujem tijekom vožnje na Meridi. Stvarno sam se zaljubio u MTB, ali za sada još nisam razmišljao o promjeni primarne discipline, možda jednog dana, tko zna.

Prošle godine natjecao si se za ulazak u Zwift akademiju, ispričaj nam što te se najviše dojmilo, da li bi preporučio i ostalim mladim vozačima?

Zwift Akademija je nešto što me probudilo i promijenilo moj tadašnji pogled, jako puno sam napredovao i naučio tijekom natjecanja. Shvatio sam koliko jako se mogu motivirati i koliko motivacija može utjecati na moje sposobnosti i samopouzdanje što je vrlo bitno u natjecanju.

Drago mi je da sam sudjelovao i ostvario top 10 rezultat, na što sam jako ponosan. Svakako bih preporučio mladima, neće ništa izgubiti, te neka daju svoj maksimu tijekom natjecanja.

Koje savijete bi im dao prije samog pristupanja natjecanju?

Glavni savjet bi bio da se ne opterećuju nakon treninga o tome da li su mogli pokazati bolje rezultate. Stisnite zube i dajte sve od sebe!

Ovu sezonu provesti ćeš u KK Kranj timu, kakav je odnos s ostatkom ekipe, te kako si zadovoljan samom organizacijom i mogućnošću za napredak u timu?

U KK Kranj-u sam već 5 godina tako da već znamo svoje uloge i zadatke. Ovisno o formi tijekom sezone, može mi se pružiti i prilika da dobijem slobodne ruke na nekoj od utrka. Većinom vozimo U23 utrke u Italiji što je odlično za razvijati se postepeno po kategorijama i graditi se kao vozač.

Kakvi su planovi za ovu sezonu?

Glavni cilj je naravno ostvariti dobar rezultat na 2-3 utrke, što bi prvenstveno meni osobno bilo motivacijski “push” za nastavak karijere. Svake godine napravim nešto slično, tako želim i ove.

Zahvaljujemo Filipu na odvojenom vremenu. Želimo mu puno uspjeha na treninzima koji ga očekuju do početka sezone i naravno što uspješniju sezonu, bez ozljeda. Te se nadamo da se uskoro vidimo u nekom video intervjuu.