S impresivnom lepezom zanimljivih i korisnih, ali ponekad malo nezgodnih karakteristika Garmin Edge 830 je pravi GPS, jedan od vodećih GPS uređaja koji zaista nudi puno korisnih funkcija iznad svoje konkurencije.

Koliko je dobar Garmin Edge 830?

Edge 830 temelji se na impresivnom nizu karakteristika 820 s kreiranjem ruta na uređaju, detaljnom navigacijom, prilagodljivim aplikacijama, grupnom razmjenom poruka i praćenjem istih, alarmnom funkcijom i povrh svega toga nadgledanje i praćenja performansi, te podataka o svom VO2 max, statusu oporavka, opterećenju treninga, akumulaciji topline i visine, te o stanju prehrane i hidratacije nakon vožnje.

Postavljanje i funkcionalnost aplikacije Garmin Connect i Garmina Edge 830

Uređaj ima ugrađenu WiFi i Bluetooth vezu, tako da ga je moguće izravno upariti s bilo kojom WiFi mrežom. Nakon povezivanja uređaj će se automatski povezati s Garminovim poslužiteljima kako bi se mogao sinkronizirati s vašim pametnim telefonom.

Ako WiFi nije dostupan, a imate pametni telefon, uređaj se može povezati s internetom putem pametnog telefona preko Bluetooth veze.

Zapanjujuće je kako je jednostavno postaviti Edge 830 s ili bez aplikacije za pametne telefone Garmin Express ili Garmin Connect. Nakon što uređaj uključite prvi put, od vas će se zatražiti da unesete nekoliko osobnih podataka (koji se kasnije mogu urediti po potrebi) i GPS je spreman za upotrebu.

Isto tako, aktivirajte aplikaciju na svom telefonu, povežite je s uređajem Edge 830 i sve što želite postići – poput mapiranja ruta, opterećenja treninga, praćenja performansi i statistike zdravlja, te sinkronizacije aktivnosti – intuitivno je i lako za koristiti.

Integracija Strave također je moguća i nakon samo nekoliko klikova koji su potrebni da se Stravi odobri da vidi vaše podatke, Garmin Edge 830 je već povezan i vaši su podaci sinkronizirani sa Stravom.

Prepoznavanje pada ili nesreće

Upozorava unaprijed definirani kontakt (prijatelj, djevojka, mama, baka.,itd.) da ste imali nesreću, zahtijeva da uređaj bude uparen i povezan s vašim telefonom – koji mora biti smart telefon. Ako koristite Nokia 3310 ovo vam sigurno neće pomoći.

Ova mogućnost je super, no ako se nalazite u šumi i odlučili ste odraditi jedan pravi enduro ili DH spust vaš imenovani pozivatelj mogao bi dobiti 100 obavijesti o vašem padu bez obzira na to što nećete pasti ni jednom, pa vam preporučujemo da isključiti ovu mogućnost kako ne bi ometali odabrani kontakt.

Uređaj pruža mogućnosti da djeluje kao alarm za vaš bicikl. Aktivirajte alarm na uređaju i ako netko premjesti vaš bicikl, Edge 830 će poslati obavijest na vaš pametni telefon.

Iako ovo zvuči kao sjajna ideja, ovo neće zaustaviti ili čak odvratiti odlučnog lopova da završi svoj posao do kraja.

Ako ste svoj pametni telefon povezali s Edge 830, uređaj prikazuje obavijesti o dolaznim pozivima i SMS-ovima – ovo vam može pomoći da lako odlučite trebate li odgovoriti na telefon ili možete sigurno ignorirati prekid zbog vaše blažene vožnje.

Međutim, vrijedno je napomenuti da ako putujete grubim ili šljunkovitim putem zaslon je prilično teško pročitati s bilo kakvom jasnoćom.

Pronalaženje i mapiranje ruta Garmin Edge 830

Kada zaslon zumira, zaslonska karta omogućuje izvrsnu razlučivost detalja i precizne upute za rutu s dovoljno upozorenja – zvučnih i vizualnih – kada se približava skretanje.

Navigacijska funkcija djeluje fantastično, možete učitati unaprijed programiranu rutu na uređaj. Iako je izrada rute na uređaju intuitivna za uporabu i za veći dio ne zahtijeva sate proučavanja uputa za uporabu, neke su funkcije izbornika pomalo nezgodne. Moguće je pronaći dva, tri ili čak četiri pod menija prije nego što promijenite ili odaberete opciju koju želite izmijeniti.

Stvaranje ruta na uređaju daleko je naprednije od svega što su prijašni uređaji nudili samo nekoliko godina ranije.

Ako odlučite kreirati rutu pomoću pametnog telefona, možda ćete biti malo razočarani. Karta u aplikaciji koristi Google karte i ako ste je ranije koristili za navigaciju na svom biciklu, posebno na brdskim biciklima, primijetit ćete izostavljanje mostova i nekih šumskih staza. Međutim, karta na uređaju Edge 830 ima izvanrednu razinu detalja – čak i do pješačkih staza.

Sjajno u teoriji, loše u praksi?

Na Edge 830 postoji puno mogućnosti za stvaranje ruta s različitim parametrima, poput vrste vožnje: cestovne, mješovite, neasfaltirane, te brdske.

Teoretski, ova razina prilagodljivosti je dobra i nadali samo se da ćemo moći istražiti nove ceste, staze i šljunčane dijelove u blizini koji su ostali neotkriveni.

Garmin koristi podatke slične onima stvorenim u Stravinim toplotnim mapama koje nazivamo Routing. Edge 830 stvara rute pomoću tih podataka kako bi vam pomogao da se vozite najboljim stazama ili putevima na bilo kojem području.

Nakon što odaberete željene parametre rute i postavite uređaj da stvori rutu, potrebno je negdje između 15 sekundi i nekoliko minuta za generiranje rute, ovisno o duljini rute i drugim parametrima.

Razočarali smo se sposobnošću uređaja da razlikuje različite vrste ceste i staze, te time što ima privrženost da vas vodi prema prometnicama gdje je najgušći promet, najmanje pogodnim stazama.

Na primjer, kada smo tražili da osigura prikladnu šljunčanu ili mješovitu rutu od naše trenutne lokacije do označene krajnje točke, uređaj je ignorirao stazu šljunčanog puta na kojoj smo se nalazili,te je inzistirao da nas usmjeri duž najprometnije glavne ceste na tom području.

Čak i kad su parametri rute poput najbržeg, najkraćeg ili najmanje uspona bili uključeni i isključeni, uređaj nas i dalje nije vodio po šljunčanom putu kao što smo prvotno tražili.

Zanimljivo je da se potpuna suprotnost dogodila kada smo od uređaja zatražili da osigura cestovnu biciklističku rutu. Uređaj je zaključio da je za naše potrebe najprikladnija ruta koja je pogodnija za gume širine 25 mm.

Funkcija „Home at home“ dobro funkcionira i možete birati između druge rute u cijelosti koju vam nudi uređaj ili slijediti istu rutu koju ste upravo krenuli kako biste se vratili na početnu točku.

Značajke treninga za Garmin Edge 830

Kao i Edge 820, Garmin tvrdi da 830 ima mogućnost izračunavanja vašeg VO2 max, FTP (funkcionalni prag snage) i vašeg laktatskog praga. Ove značajke zahtijevaju senzor brzine otkucaja srca i mjerač snage s kojim ovaj bazni uređaj nije opskrbljen.

Ako želite imati pregled i napredovati znajući detalje o vašoj vožnji, dodatni su senzori vrijedno ulaganje, ako već nemate kompatibilne modele.

Prikazi i informacije Garmin Edge 830

U načinu snimanja uređaj standardno ima četiri zaslona – onaj koji prikazuje trenutnu brzinu, prosječnu brzinu, prijeđenu udaljenost, vrijeme, sagorijevanje kalorija (s kompatibilnim senzorom). Postoji ekran kruga – uređaj bilježi novi krug po zadanom svakih 5 km – koji prikazuje trenutnu brzinu i udaljenost s prosječnom brzinom za prethodne krugove.

Zaslon za navigaciju i kartu prikazuje vašu trenutnu lokaciju na karti i vašu rutu ako ste programirali. Završni zaslon prikazuje prošle podatke o nadmorskoj visini u grafikonu, vaš trenutni naslov i trenutnu visinu.
Svaki je zaslon svjež, te vam pokazuje više nego dovoljno informacija za bilo koju vožnju.

Zaslon i funkcionalnost uređaja prilagodljivi su pomoću aplikacija, widgeta i podatkovnih polja iz trgovine Connect IQ.

Vijek trajanja baterije Garmina Edge 830

Garmin tvrdi da baterija može trajati do 20 sati u GPS režimu i do 40 sati s dodatnim napajanjem ili ako je u modu za uštedu baterije.

U stvarnosti će ove brojke biti manje, ali poput bilo kojeg elektroničkog uređaja, vijek trajanja baterije uvelike ovisi o tome kako ga koristite i za što ga koristite, kolika je svijetlina zaslona i koliko puta koristite zaslon osjetljiv na dodir.

U navigacijskom načinu rada i s puno događanja na uređaju, reprogramiranje ruta i općenita upotreba ispraznili smo oko 25 posto baterije nakon dva sata snimanja.

S ovakvim načinom aktivnog korištenja, možemo predvidjeti da će baterija za vrijeme snimanja izdržati osam sati uz stalnu aktivnost – prilično impresivno s obzirom na to da je Edge 820 trajao četiri sata u sličnim uvjetima.