Cijena je velika prepreka kod ljudi koje žele ući u svijet brdskog biciklizma, pogotovo kad je riječ o full-suspension biciklima kojima cijena odlazi do vrtoglavih vrijednosti.

Zahvaljujući Giant-u i njegovom Stance modelu tu se priča oko cijene i onoga što za nju dobivamo mijenja. Novi Stance nam donosi modernu geometriju, solidne tehničke specifikacije, lijep izgled i bicikl koji je na terenu lako usporediv s dvostruko skupljim biciklima.

Ako tražite povoljan fully bicikl kako bi se počeli baviti brdskim biciklizmom, mislimo da je novi Stance 2 najbolje što ćete naći u ovom cjenovnom rangu.

Krenimo odmah s tehnikalijama. Novi Stance dolazi s laganom ALUXX aluminijskom ramom koja je zadržala FlexPoint suspenziju koja se oslanja na glavni zglob koji je smješten na spoju cijevi sjedala i „chainstaya“ nisko, malo iznad osovine pogona. Ovakvim načinom izrade izbjegavaju se zglobovi na stražnjem trokutu. Proizvođači to ističu kao prednost koja doprinosi manjoj masi i većoj krutosti okvira.

Zadnji kotač ima 120 mm hoda, dok na prednjem dijelu bicikla raspolažemo sa 130 mm hoda.

Pogonska grupa je kompletna SRAM SX Eagle 1×12, dok nam sigurnost kod kočenja omogućavaju Shimanove MT200 kočnice u kombinaciji sa 180 mm i 160 mm rotorima.

29″ kotače na ovom modelu osigurava sam Giant u kombinaciji XCT tubeless ready obruča i Tracker Performance Boost naba. Na kotačima dolaze Maxxis Forekaster 29×2.35“ gume, koje su također tubeless ready.

Zaključak je da je Stance 2 u ovoj izvedbi i cjenovnom razredu Best buy opcija.

Mislimo da nećete naći bolji fully mtb. Njegova moderna geometrija čini ga veoma raznolikim, penje se jednako dobro, kao što se i spušta. Bez obzira hoćete li voziti valovitim livadama ili napadati obližnja brda, Stance je dobro balansiran za oboje. Ako tek ulazite u ovaj sport, Stance je kvalitetno, cjenovno prihvatljivo rješenje za početak vaše mtb avanture.

Dizajn- 9.7 – Stance nas svojim dizajnom lako zavara da pripada bitno skupljoj kategoriji bicikala, u prekrasnoj mat crnoj boji ostavlja dojam igrača koja je spreman na sve.

Udobnost- 9.2 – Iako na prvi pogled od bicikla s ovim suspenzijama koje nudi ne očekujete puno, bicikl je iznenađujuće udoban i spreman da na njemu provedete duge vikend vožnje na uskim šumskim single trailovima.

Vozne osobine- 9 – U ovoj kategoriji očekivali smo također jedan lagani bicikl koji je u redu za nekog početnika za prvu sezonu vožnje, ali ostali smo također ugodno iznenađeni.

Bicikl se opasno vozi na granici XC-a i trail-a, odlično se spušta, suspenzije odrađuju svoj posao na visokoj razini, ako uzmemo u obzir da se radi o Suntour suspenzijama. S druge strane odličan je i jako udoban penjač koji je spreman da s njime skidate KOM-ove na Stravi.

Uloženo/dobiveno- 10 – Lagana aluminijska rama, 29“ kotači, 1×12 grupa kompletirana i 130 mm hoda. Za cijenu od 12.500 kn ili na trenutnoj akciji kad to sve dobivamo za 10.000 kn, nemamo što dalje tražiti za nekoga tko ulazi u svijet brdskog biciklizma ili pak traži fully za povremene vožnje.

Težina- 9 – sa svojih cca 14-ak kilograma u ovom slučaju s cijelim aluminijskim frameset-om govorimo o laganom biciklu za ovaj cjenovni rang.

SPECIFIKACIJE:

NazivStance 2
BrendGiant
OkvirALUXX-Grade Aluminij
VilicaSR Suntour Raidon Air 130mm
Stražnja suspenzijaSuntour Raidon R
VolanGiant Connect Trail – 780mm x 31.8mm
Lula volana780mm x 31.8mm
Cijev sjedala Giant Connect ( na testnom modelu imali smo dropper)
Ručice mjenjača SRAM SX Eagle
Stražnji mjenjačSRAM SX Eagle
KočniceShimano BR-MT200 180mm i 160mm diskovi, hidraulika
Ručice kočnicaShimano BL-MT201
KazetaSRAM SX Eagle 11-50t
LanacSRAM SX Eagle
PogonSRAM SX Eagle DUB, 30t
Osovina pogona (BB):SRAM DUB
ObručiGIANT XCT 29” tubeless ready
NabeGiant Tracker Performance Boost
Giant Tracker Sport
ŽbiceSapim
Gume Maxxis Forekaster 2.35″