Giant Trance 29 2 idealan je primjer bicikla, koji nam dokazuje da u današnje vrijeme bicikle više ne možemo kategorizirati po duljini hoda suspenzije. Naime na prvi pogled sa samo 115 milimetara hoda straga od Trancea ne očekujete puno, međutim nakon kratkog vremena provedenoga na vožnji ostat ćete iznenađeni za što je ovaj bicikl sve sposoban.

Trance 29 2 je bicikl koji smo od Gianta dugo čekali. Giant nam naime do ovog modela nije imao trail bicikle s velikim 29 kotačima. Bicikl nam dolazi s FOX Rhythm vilicom i FOX Performance zadnjom suspenzijom. Težina mu je također razumna, ako u obzir uzmemo velike kotače i MAXXIS Minion DHF i DHR II gume, a bicikl ima samo 14.08 kg vidjeti čemo da bicikl i nije toliko težak.

Ostatak komponenti nam također ostavlja dobar dojam, iako se usuđujemo reći da bi bili sretniji s nekim boljim kočnicama od SRAM Guide T modela koje dolaze s ovim modelom. Tako da je to stvar koja je vrijedna nadogradnje. Giantov in-house Contact upravljač je idealnih dimenzija za namjenu, a droper post ima 150mm. Treba naglasiti da kotači dolaze u Tubeless ready varijanti. Pogonski SRAM NX Eagle nam osigurava dovoljan raspon brzina za duge dane na kotačima.

„Giant Trance 29 2 pun je iznenađenja, na fluidnim single trackovima je jako zabavan bajk koji će vam i za oblačnog dana izvući osmijeh na lice“

Kao i na svim Giant biciklima i kod ovog su Giantovi inženjeri iskoristili dio svoje „in-house“ tehnologije, tako nam je tu standardni „Over drive“, predimenzionirana cijev u koju dolaze veći ležajevi na koje dolazi steerer vilice. Ovo je fully bicikl pa imamo i „Maestro“ tehnologiju suspenzija, koja osigurava visoku efikasnost i aktivnost same suspenzije.

U masi sve prisutnih karbonaca ovaj Trance je čistokrvni Alu bajk. Ovdje je opet riječ o jednom „in-house-u“ ALUXX SL tehnologija, radi se o visoko kvalitetnoj 6011 aluminijskoj leguri od koje je napravljen kompletan frameset.

Ovaj model nam zatvara rupu između agresivnog XC bicikla te sposobnijih i udobnijih trail bicikala. To vidimo iz pozicije vožnje koja je lagano produljena i agresivna, ali isto tako odlična za duge vožnje.

Bicikl je prije svega zabavan, već nakon par kilometara po šumskom singletrail-u, izaziva vas da tražite potencijalne neravnine preko kojih bi na kratko mogli poletjeti.

Veliki kotači i široke gume prelaze preko korijenja i kamenja s lakoćom. Iako smo ih vozili bez mlijeka u njima, na višem tlaku imaju odličan grip. Rama je bila M veličine što je Ani i meni na granici da nam paše tako da bismo bili sretniji s L veličinom rame. Unatoč tome uživali smo u vožnji jer je bajk podatan i nagrađuje vozača za svaki uloženi atom snage.

Dizajn- 8.1 – Trance nam u ovoj plavoj boji izrazito upada u oko i oku je ugodan, odlično je što Giant toliko pažnje daje izboru boja koje biciklima daju posebnost.

Udobnost- 8 – Iako agresivan i dalje je jako udoban i spreman da na njemu provedete sate i sate pedalirajući grubim šumskim putevima.

Vozne osobine- 7.7 – bicikli je u ovoj kombinaciji opreme koju smo imali izrazito podatan i spreman progutati neravnine i korijenje, unatoč tome govorimo o skromnih 115mm hoda iza. No ako se odlučite na kupnju, zabave vam neće nedostajati.

Uloženo/dobiveno- 7.5 – iako govorimo o biciklu vrhunske izrade, za ovaj novac bi ipak trebalo ponuditi malo više. Barem za nijansu bolji pogonski dio, Eagle većeg razreda i nešto bolje kočnice bi bitno promijenile stvari.

Težina- 9 – sa svojih izmjerenih 14.08 kila u ovom slučaju s cijelim aluminijskim frameset-om govorimo o izrazito laganom biciklu.

Iako ovdje govorimo o modelu iz 2019te, nije na odmet uzet ga u obzir možda po boljoj cijeni, ovaj bicikl je perfektan za one koji blizu sebe imaju lagane, fluidne staze te vole direktno, agilno i živahno upravljanje. Garantiramo vam da ćete provesti odlično vrijeme s ovim bajkom i nizati kilometre iz mjeseca u mjesec.

SPECIFIKACIJE:

NazivTrance 29 2
BrendGiant
OkvirALUXX SL-Grade Aluminum
Vilica Fox 34 Float Rhythm, 130mm hoda
AmortizerFox Float DPS Performance 115 mm
VolanGiant Contact, 780x35mm
Lula volanaGiant Contact SL 35
Cijev sjedalaGiant Contact Switch dropper post 150 mm, promjer 30.9mm
SjedaloGiant Contact
Ručice mjenjačaSRAM NX Eagle, 1×12
Stražnji mjenjačSRAM NX Eagle
KočniceSRAM Guide T 180 mm stražnji i prednji disc, hydraulic disc
Ručice kočnicaSRAM Guide T
Kazeta SRAM NX Eagle, 11×50
LanacSRAM NX Eagle
PogonTruVativ Descendent 6k Eagle Dub
Osovina pogona (BB) SRAM GXP Dub Press Fit
ObručiGiant XCT 29, tubeless ready, sleeve-joint rim, 25mm inner width
Nabe[F] Giant Tracker Performance Boost 15x110mm, [R] Giant Tracker Performance Boost 12x148mm
Žbice Sapim
Gume[F] Maxxis Minion DHF 29×2.3, 60 tpi, EXO, TR [R] Maxxis DHR II 29×2.3, 60 tpi, EXO, TR, tubeless