Prva E-bike recenzija na stranici i odmah smo u ruke dobili ozbiljnu jurilicu, usudim se reći na steroidima. Na test nam je došao Giant Trance E+ 2 Pro u jednoj od nama osobno najljepših izvedbi boja, a to je kameleon.

Na prvi pogleda Trance nas asocira na ušminkani SUV, ali iza tog izgleda ljepotana skriva se pravi offroad-er, s kojim ćete imati nezaboravne avanture.

Ovo je E-bike recenzija pa krenimo s „E“ tehnologijom, a to su motor i baterija. Motor koji Vam asistira prilikom bicikliranja na ovom biciklu je Yamaha motor koji razvija okretni moment do 80Nm. Giant koristi Yamaha motore, koji su razvijeni po njihovim zahtjevima, tako da nisu ni slični običnom Yamaha motoru koji možete sresti na drugim E biciklima.

Prilikom pedaliranja imate mogućnost asistencije do 360%. Upravljački sustav bicikla nudi 5 modova rada, koje po želji možete sami prilagođavati svojim potrebama putem mobilne aplikacije.

Također imamo i Smart mod, koji sam prilagođava asistenciju, mjereći uloženu snagu vozača, način vozača i konfiguraciju terena pomoću ugrađenih senzora, te prema tim parametrima prilagođava postotak asistencije i kad je to moguće štedi bateriju.

Baterija je kod Trance-a integrirana u ramu i ima 500Wh. Iako izgleda glomazno, Giant svoje baterija radi tako da budu sigurne, a sam dizajn stavlja na stranu iako ovom biciklu i s ovakvom baterijom ne nedostaje elegancije. Giant uz integriranu bateriju, nudi mogućnost dogradnje EnergyPak Plus-a, koji montiramo na ramu i time si povećavamo domet baterije.

Motor uključujemo pomoću kontrolera koji je smješten na volanu. Sam kontroler je jako jednostavan, ima svega nekoliko gumba i LED osvjetljenje. Nama osobno dovoljan, iako će nekim ljudima sigurno trebati vremena da se naviknu na njega.

Bicikl nam dolazi u izvedbi s 27.5“ kotačima i aluminijskom ramom od ALUXX SL aluminija. Kotači su nam kombinacija Giant-ovih AM obruča i Shimano naba, te dolaze spremni za tubeless i Maxxis gumama koje su također spremne za tubeless i samo treba u njih uliti mlijeko i spremni smo za vožnju na niskim tlakovima. Na prednjem kotaču je montirana Minion DHF, a na stražnjem HighRollerII u 2.6“ debljini.

Obje suspenzije su FOX. Vilica je Fox 36 Float Rhythm sa 150mm hoda, a zadnja suspenzija Fox Float DPS Performance, te iza imamo 140mm hoda. Da bi nam spuštanje bilo lakše jer ovaj bicikl nas vuče na spust s njim dobivamo i dropper od 125mm, na ovoj M rami, druge rame imaju kraće ili dulje droppere. Pogonski dio bicikla je Shimanov 12 brzinski. Ručica mjenjača je SLX, a mjenjač Deore XT, Shadow+.

Kočnice su također Shimanove i to model BR-MT520 s 4 klipnim čeljustima i 203mm rotorima koje nam uvijek osiguravaju dovoljno snage prilikom kočenja. Zanimljiv detalj su kurble koje su Praxis-ove te svaka veličina rame ima svoju duljinu kurble.

Dizajn- 9 – Trance nam u ovoj kameleon boji ostavlja dojam pravog ljepotana s kojim ćete ostati zamijećeni kuda god da prođete.

Udobnost- 8.7 – Iako agresivan i dalje je jako udoban i spreman da na njemu provedete sate i sate pedalirajući, grubim šumskim putevima.

Vozne osobine- 8.8 – bicikli je u ovoj kombinaciji opreme koju smo imali izrazito podatan i spreman progutati neravnine i korijenje, a s lakoćom savladava i strme uspone te mu kod rastresitog terena ne nedostaje gripa.

Uloženo/dobiveno- 8.8 – Bicikl nudi vrhunske komponente koje su odlično ukomponirane i opravdavaju cijenu, ali svejedno mislimo da ovdje ima još mjesta za napredak, ako se zadrži i ista cijena za krajnjeg kupca.

Težina- 8 – 23,9 kg s cijelim aluminijskim frameset-om govorimo o izrazito laganom biciklu.

SPECIFIKACIJE:

NazivTrance E+ 2 Pro
BrendGiant
Okvir ALUXX SL- grade aluminij
Vilica Fox 36 Float Rhythm 150mm
Amortizer Fox  Float DPS Performance
Volan Giant Contact 35 Trail, 35x780mm
Lula volana Giant Contact SL 35
Cijev sjedalaGiant Contact Switch, dropper, 30,9mm
SjedaloGiant Contact
Ručice mjenjačaShimano SLX 12-speed
Stražnji mjenjačShimano Deore XT, 12-Speed, Shadow+
KočniceShimano BR-MT520, Hidraulične, 203mm rotor
Ručice kočnicaShimano BL-MT520
KazetaShimano HG-M7010, 11-51T, 12-brzina
LanacKMC e.12 Turbo, EcoProteq, e-bike
PogonPraxis Wavetm 36T Cold Forged 4130 premium steel Praxis e-Cadet
ObručiGiant AM 27.5, Tubeless ready
NabeShimano Boost, Center-Lock, [prednja] 110×15 [stražnja] 148x12mm
ŽbiceSapim E-Lite [prednji] Race [stražnji]
Gume Maxxis Minion DHF 27.5×2.6″ Foldable, Tubeless, EXO, Dual compound [Prednja]
Maxxis HighRollerII 27.5×2.6″ Foldable, Tubeless, EXO, Dual Compound [Stražnja]
Motor Giant SyncDrive Pro
Baterija Giant EnergyPak 500, 36V 13.8Ah
Senzori Giant PedalPlus 6-sensor
Display Giant RideControl ONE