Kada čujemo da netko unutar 21. dana unese 140 000 kalorija, očekujemo da iza te informacije stoji osoba koja se 8 puta dnevno hrani u fast food-u, no ipak to nije tako. Iza ove informacije stoje ni više ni manje vozači Tour de France-a. Najbolji svjetski vozači koji će sve te kalorije istrošiti u samo 21 dan i vjerojatno se nakon utrke vratiti još lakši nego što su došli.

Što sve jedu vozači Tour de France-a?

Svaki vozač Tour de France-a potroši oko 140 000 kcal tijekom 21. dana utrke. Njihova prehrana mora biti raznolika i prepuna kvalitetne hrane. U ovom ćemo članku pričati o tome kako izgleda jedan dan Tour de France-a da bismo vidjeli kako vozači uspijevaju pojesti tako veliku količinu hrane. I zapamtite, ne pokušavajte ovo kod kuće!

Svakoga dana za vrijeme Tour de France-a vozači sagorijevaju oko 5000–8000 kcal, ovisno o težini etape. To je oko 2-3 puta više nego što bi prosječno biciklista potrošio u danu. Na primjer, vozač od 70 kilograma mogao bi pojesti onoliko kalorija koliko ih ima u 55 banana da bi dobio dovoljno ugljikohidrata. Naravno, banane nisu jedina hrana koju jedu. Ispitajmo kakvu hranu zapravo jedu i zašto.

09:00 započinju s obilatim doručkom

Vozači se trebaju oporaviti od prethodnog dana, te sakupiti gorivo za nadolazeću fazu utrke, tako da je njihov doručak prilično bogat. Trebaju unijeti puno ugljikohidrata, kvalitetnih bjelančevina, zdrave masti. Jedna stvar koju svi vozači izbjegavaju je jesti tešku hranu prije utrke.

Primjer prvog obroka jednog vozača u danu:

Zdjela zobene kaše s orasima, velik omlet, tri sendviča sa sirom i šunkom, 100 g tjestenine, 1 šalica jogurta, voćni smoothie od 500 ml, 1 čaša soka od jabuke, 1 kava.

10:30 slijedi užina prije utrke

Budući da start etape počinje u 12:00 sati, vozači imaju priliku unijeti ​​još kalorija u autobusu dok se voze do startne linije.

Ovaj međuobrok obično uključuje voće, kruh s grožđicama, nekoliko energetskih pločica, puno vode i naravno, još jednu kavu.

12:00 – 17:00 vozači moraju odraditi ručak na biciklu

Preporučuje se jesti što je više moguće prije početka etape kako bi se ograničila količina hrane koja se konzumira na biciklu. To ima smisla, jer hrana u vašem želucu može usporiti vozače, a ponekad čak i izazvati želučane probleme. Količina koju unesu tijekom vožnje ovisi o samoj etapi koja se vozi. Ravni dijelovi staze na kojima vozači provode puno vremena unutar pelotona ne trebaju puno dodatnih ugljikohidrata jer vozači mogu sagorjeti dovoljno masnoća za energiju u srednjim intenzitetima. Zahtjevni brdoviti dijelovi su oni koji zahtijevaju veću količinu hrane. Vozači obično konzumiraju kombinaciju hrane i gelova, da bi postigli otprilike 60-90 g ugljikohidrata na sat.

Dva komada torte od riže, kroasan s pekmezom i šunkom, 6 energetskih pločica, 2 izotonična gela, 2 limenke Coca Cola-e, 6 bidona napitka s elektrolitima.

17:00 započnite oporavak

Oporavak započinje onog trenutka kada vozač siđe s bicikla. Obično dobiju piće za oporavak čim završe etapu i pozornicu, te nastave jesti u autobusu. Cilj je unijeti što više ugljikohidrata koji će nadopuniti njihove zalihe glikogena i dovoljno bjelančevina kako bi se mišići počeli obnavljati. Ovo je primjer onoga što vozači mogu konzumirati u prvih sat ili dva nakon etape.

Piće za oporavak, pileći sendvič, torta od riže, voćni i povrtni smoothie od 500 ml, 2 kave.

20:00 slijedi bogata večera

Večernje je vrijeme kada vozači unose puno raznobojnog povrća i proteinsku hranu. Ovako može izgledati večera za trkački dan.

Veliki biftek od goveđeg mesa, 150 g tjestenine, 1 šalica jogurta, sok od 500 ml povrća ili velika salata, 2 kave.

23:00 završavaju dan uz večernju užinu

Tijelo vozača i dalje sagorijeva puno kalorija satima nakon završetka etape. Zato vozači moraju nastaviti s punjenjem goriva čak i u kasnim večernjim satima. Fokus je na lako probavljivoj hrani bogatoj ugljikohidratima kako bi se zalihe glikogena povećale. Ovo su popularni izbori.

Šalica jogurta sa žitaricama, šaka orašastih plodova, komad voća.

Što mislite da sve to morate pojesti u jednom danu i uz to da odvozite 200 kilometara kroz Alpe?