Često kupci dolaze u trgovinu, te traže sjedalo koje će lijepo izgledati, sjedalo koje super odgovara njihovom prijatelj bez razmišljanja o tome da li je taj prijatelj iste građe kao i oni, no što se tiče izgleda, on ne bi trebao biti važniji od samih karakteristika sjedala koje odgovaraju baš vama.

Sigurno da su usklađene boje na biciklu lijepe za vidjeti, vrhunske pedal imaju velik utjecaj, ali ništa nema toliko dubok i trajan utjecaj na vašu udobnost i užitak u vožnji kao odabir najboljeg sjedala za vas i vaš bicikl.

Dobro sedlo za bicikl je sjedalo koje vas ni u jednom trenutku vožnje neće dovesti do razmišljanja o sjedalu, dok čete kod lošeg sjedala itekako razmišljati o sjedalu, o tome kako da sjednete, da li da vozite bez sjedenje, te kako da si ublažite bolove koje vam prouzrokuje vaše lijepo sjedalo.

Problem je u tome što su za razliku od ostalih komponenata koje je lako usporediti i odabrati, sjedala vrlo osobna stvar. Ono što najbolje odgovara prijatelju, za vas može biti katastrofalno sjedalo.

Mnogo je čimbenika koji igraju ulogu kada pokušavate odabrati udobno biciklističko sjedalo, od širine, oblika, dužine, količine podloge, savijanja i izreza.

Svi ti čimbenici dovode nas do pitanja prije same kupnje hoće li sjedalo koje mi odaberemo biti odgovarajuće za nas, ali s toliko mnogo mogućnosti na tržištu, važno je znati koje atribute tražiti prije nego što uđete u specijaliziranu biciklističku trgovinu i pokušate sjediti na 80 različitih sjedala.

Sastavili smo ovaj vodič koji će vam pomoći da suzite početni asortiman i shvatite koje specifične značajke i veličine biste trebali tražiti prilikom odabira biciklističkog sjedala.

Širina sjedeće kosti – Kako izmjeriti širinu sjedeće kosti?

Najlakšu stvar koju možete kvantificirati kada kupujete sedlo je širina kostiju sjedenja. To je udaljenost između dvije izbočine zdjelice koje uspostavljaju kontakt s vašim sjedalom. Specijalizirane biciklističke trgovine imaju (trebale bi imati) posebne alate za mjerenje te širine, ali ako ne želite ići u trgovinu, to možete učiniti kod kuće.

Sjedala za bicikl različitih su veličina i oblika kako bi odgovarala različitim vozačima – širina kostiju za sjedenje često se koristi za razgraničenje između veličina.

  1. način kako izmjeriti širinu sjedećih kostiju

Da biste izmjerili širinu kostiju sjedenja kod kuće, stavite komad aluminijske folije na krevet, stolicu ili neku drugu blago mekanu površinu i sjednite na nju, nagnuvši se prema naprijed kako biste najtočnije projicirali svoj položaj na biciklu.

Izmjerite udaljenost između središta dva najveća ulegnuća u foliji. Ovaj broj, u milimetrima, širina je vaše sjedeće kosti. Da biste odabrali sjedalo za bicikl na temelju širine kostiju, izmjerenim mjerama dodajte 20 mm, zbroj će vam dati idealnu širinu sjedala za vas.

Širina sjedala = Širina sjedeće kosti (mm) + 20 mm

2. način kako izmjeriti širinu sjedećih kostiju

Približna širina sjedećih kostiju jednaka je širine zapešća. WTB je otkrio da je za većinu muškaraca širina najužeg dijela zgloba, neposredno prije dlana, a za žene najširi dio, gdje im vire kosti zapešća, približno jednak širini njihovih sjedećih kostiju.

Dakle, možete jednostavno izmjeriti širinu zapešća, kako biste otkrili (napomena: približnu) širinu sjedećih kostiju.

Bez obzira na to kako mjerite širinu sjedeće kosti, sjetite se da je taj broj samo polazna točka. Pomaže vam otkriti koji oblik sjedala biste trebali kupiti, ali mnogi ljudi završe na sjedalima izvan te mjere širine, jer čimbenici poput mišićne mase također dolaze u obzir.

Nakon što shvatite širinu kostiju za sjedenje, vrijeme je da razmislite kakvu ćete vožnju uglavnom voziti na ovom sedlu. Vaš stil vožnje utjecat će na oblik i dužinu sedla koji će vam najbolje odgovarati.

Kako odabrati biciklističko sjedalo koje će vama odgovarati?

Nakon što ste suzili sjedala na određeni broj sjedala koja bi vam mogla odgovarati, vrijeme je da isprobate nekoliko sjedala. Ako nemate dobar izbor u lokalnoj trgovini biciklima, lako je naručiti nekoliko putem interneta, isprobati ih u svojoj dnevnoj sobi i vratiti one koji vam ne odgovaraju.

Kada testirate sjedalo, ključno je saznati kakav će biti osjećaj tijekom vožnje. Zato nosite svoje uobičajene kratke hlače ako ih obično nosite i pokušajte oponašati položaj vožnje na biciklu.

Točke pritiska postat će vidljivi nakon samo nekoliko minuta sjedenja na sjedalu. Ako vam ostane ugodno, a ne osjećate se utrnulo ili bolno, možda ste pronašli pobjednika u vašoj potrazi za sjedalom.

Jedan naš savjet je da ne štedite na sjedalu, s obzirom na to da je sjedalo to koje ovisi o tome hoće li vaše vožnje biti bolne ili ne.