Situacija u kojoj se nalazimo nije baš bajna, uz virus i mjere koje su na snazi da bi širenje istog spriječili. No usprkos tome bavljenje nam svima omiljenim sportom još nije zabranjeno i dapače boravak na zraku sve dok nemate kontakt s drugim ljudima se čak preporučuje.

Bicikl koji se vozi zahtijeva i određeno održavanje kako ono u vidu servisa, manjih i većih, koje za vas ako niste stručni obavlja vaš lokalni serviser, tako i onih sitnih stvari koje možete napraviti sami kod kuće. Naravno ako ste vješti u mehanici i imate potreban alat skoro pa sve možete napraviti sami, a da bi sve to prošlo lagodno i bez nepotrebne štete kako na biciklu tako i na opremi trebamo biti organizirani.

Alat i mjesto na kojem ćete raditi na biciklu.

Manje je bitno da li je alat koji imamo neki mali hobi set ili pravi profesionalni. Važno je da ga u oba slučaja držimo čistim. Zadnja stvar koju želite napraviti je zauljenim ključem ići raširiti pločice kočnica i na njih nanijeti sloj ulja. Zato alat uvijek nakon korištenja očistite, tako ćete imati čist i spreman alat za sljedeće korištenje.

Također važna stvar je da alat bude organiziran, svi imamo neki radni stol ili staru policu koja stoji u garaži. Posložite alat na nju kad idete raditi i kad vam ne treba vratite ga na mjesto. Na taj način uvijek ćete znati gdje je, a nakon nekog vremena ruka će sama bez da razmislite uzeti alat s police kad vam bude potreban.

Svi smo mi u našim početcima alat ostavljali po podu, ali to je jako loša navika koju treba izbjegavati, jer prije ili kasnije nagazit ćete na svoje imbus ključeve ili pumpu za vilicu i onda će biti kasno, a nastala šteta je često nepopravljiva.

Čistoća je pola zdravlja, a u ovom slučaju štedi novac!

Na biciklu ima dosta malih šarafa i sitnih dijelova koji s vremena na vrijeme prilikom rada na biciklu vole ispasti na pod. U tom trenutku ako je pod radionice kao poljski put pun prašine i razno raznih ostatak naših prošlih projekata vjerojatnost da ćete pronaći ispali seger ili mali šaraf koji drži sajlu na lockout-u je gotovo nikakva. Zato čistite pod radionice tako da kad nešto sitno ispadne bit će lako vidljivo.

Jedna važna stvar je zaštita ruku, pošto sva ulja i razni sprejevi koje ćete koristiti nisu baš prijateljski nastrojeni prema koži nije loše nabaviti jedne mehaničarske rukavice ili kutiju običnih nitrilnih rukavica. One će nas kad je to potrebno zaštiti od agresivnih tvari, te nećemo potrošiti puno vremena na pranje ruku koje nakon zamjene lanca mogu biti jako masne i crne.

Jedna od velikih pomoći kod rada na biciklu je stalak. Možda ga do sada niste koristili, ali jednom kad probate raditi na stalku teško da ćete više ikad željeti raditi išta bez stalka. Pošto je stalak investicija koju ćete vjerojatno napraviti samo jednom u svojoj karijeri uložite koju kunu više i nabavite kvalitetan stalak, naravno, koji je dovoljan za vaše potrebe i cjenovno odgovara vašim financijama.

Prošli smo organizaciju alata, držanje prostora čistim, određenu zaštitu i pomoć kod rada na biciklu, te vam dali smjernice odakle krenuti. Nadamo se da ćete već prilikom sljedećeg rada na vašem ljubimcu primijeniti neki od ovih savjeta.

Ako vi u svojem radu primjenjujete još neke principe ili bi naše smjernice proširili pišite nam u komentar ili šaljite na mail, a mi ćemo u nekom od sljedećih članaka obraditi i vaše savjete.