Kofein i biciklizam: koja je najbolja kava za bicikliste?

Kava je sinonim za biciklizam, bilo da ste brdski biciklist, cestovni ili pak samo vikend entuzijast uz nasip. Svaka vožnja imat će benefite od doze kofeina. Ali s toliko dostupnih opcija kave, koja nudi najviše koristi za bicikliste?

Kofein ima neke jasne i očite prednosti za bicikliste, on je blagi stimulans središnjeg živčanog sustava pa vam može poboljšati budnost i koncentraciju. Ima sposobnost da nam pomaže da vježbamo teže i dulje, te potiče naše tijelo da sagorijeva masti kao gorivo. Može smanjiti osjećaj boli i umora. Kad se sve zbroji, divna je tvar.

Može li pomoći u sagorijevanju masti?

Proces kod kojeg kofein svakako pomaže je taj da tijelo koristi energiju iz masti, a čuva glikogen. Ovo nam je jako korisno kod treninga izdržljivosti i maratona, kad biciklisti moraju posegnuti u svoje masne naslage za konstantan dotok energije, dok čuvaju glikogen za finalni sprint na cilju.

Međutim, pretjerano oslanjanje na kofein i velike doze svaki dan mogu narušiti vašu kvalitetu sna. Zato je najvažnije da slušate svoje tijelo i pratite kako reagirate na koju vrstu kave i u koje doba dana.

Dakle koju kavu piti i kada ju piti?

Prije vožnje najbolje je popiti espresso – kratak i crn. Tijekom vožnje produženu s malo šećera, pomoći će podići razinu energije i hidratacije. Iako je ustaljeno mišljenje da je kava diuretik i ona je tekućina i sadrži vodu, te će se pribrojiti dnevnom unosu vode, tako da možete uživati u dugoj kavi za vrijeme vožnje. Svakako ju možete upotpuniti čašom vode.

Nakon vožnje za bolju regeneraciju odlična će biti veća šalica kave s mlijekom ili cappuccino, jer će miks kofeina, proteina i masti iz mlijeka pomoći umornim mišićima da se oporave nakon teškog pedaliranja.

Da biste se stvarno osjećali kao da letite, preporučena doza je 3 do 6 mg kofeina po kilogramu tjelesne težine. Možete unijeti i više, ali to neće za sobom donijeti posebne benefite.