Kava je sinonim za biciklizam, bilo da ste brdski biciklist, cestovni ili pak samo vikend entuzijast uz nasip. Svaka vožnja imat će benefite od doze kofeina. Ali s toliko dostupnih opcija kave, koja nudi najviše koristi za bicikliste?

Kofein ima neke jasne i očite prednosti za bicikliste, on je blagi stimulans središnjeg živčanog sustava pa vam može poboljšati budnost i koncentraciju. Ima sposobnost da nam pomaže da vježbamo teže i dulje, te potiče naše tijelo da sagorijeva masti kao gorivo. Može smanjiti osjećaj boli i umora. Kad se sve zbroji, divna je tvar.

Može li pomoći u sagorijevanju masti?

Proces kod kojeg kofein svakako pomaže je taj da tijelo koristi energiju iz masti, a čuva glikogen. Ovo nam je jako korisno kod treninga izdržljivosti i maratona, kad biciklisti moraju posegnuti u svoje masne naslage za konstantan dotok energije, dok čuvaju glikogen za finalni sprint na cilju.

Međutim, pretjerano oslanjanje na kofein i velike doze svaki dan mogu narušiti vašu kvalitetu sna. Zato je najvažnije da slušate svoje tijelo i pratite kako reagirate na koju vrstu kave i u koje doba dana.

Dakle koju kavu piti i kada ju piti?

Prije vožnje najbolje je popiti espresso – kratak i crn. Tijekom vožnje produženu s malo šećera, pomoći će podići razinu energije i hidratacije. Iako je ustaljeno mišljenje da je kava diuretik i ona je tekućina i sadrži vodu, te će se pribrojiti dnevnom unosu vode, tako da možete uživati u dugoj kavi za vrijeme vožnje. Svakako ju možete upotpuniti čašom vode.

Nakon vožnje za bolju regeneraciju odlična će biti veća šalica kave s mlijekom ili cappuccino, jer će miks kofeina, proteina i masti iz mlijeka pomoći umornim mišićima da se oporave nakon teškog pedaliranja.

Da biste se stvarno osjećali kao da letite, preporučena doza je 3 do 6 mg kofeina po kilogramu tjelesne težine. Možete unijeti i više, ali to neće za sobom donijeti posebne benefite.