Sigurno se pitate kako je nastao ovaj čaroban set za krpanje tubeless guma.
Stefan “Sahmurai” Sahm je razvio Sahmurai mač iz frustracije oko nošenja seta za krpanje automobilskih guma na vožnju biciklom.

Istina je da je taj set bio koristan i učinkovit, no tu je bilo puno stvari koje su očito Sahm-a i smetale, neke od tih stvari su oštar rub na setu.

Alati kojima krpamo također su opasni za umetanje u dres zbog tendencije probijanja opreme i odjeće ili čak kože što nikako ne bi htjeli osjetiti na svojim leđima. Sam po sebi opasan je za vozače koji su odlučili set ponijeti na stazu.

Trostruki pobjednik Cape Epic-a Stefan Sahm izumitelj Sahmurai S.W.O.R.D seta

Što učiniti kada odete na vožnju bez seta i probušite gumu tako da mlijeko ne može „izliječiti“ tu ranu na vašoj gumi? Obično to znači da morate prekinuti svoju vožnju što vam se, sigurna sam nikako ne sviđa.

Nije kraj svijeta, ali to rezultira gubitak vremena i još mnogo drugih poteškoća koje možda u tom trenu ne možete riješiti. Ali postoji bolji način kako sve to izbjeći…Sahmurai S.W.O.R.D

Sahmurai S.W.O.R.D je set koji može zamijeniti čepove ručki na kormilu, a ujedno služi kao set za krpanje tubeless guma.
Ovaj sustav omogućuje vam da set imate uvijek sa sobom bez da prije vožnje razmišljate o tome kako morate ponijeti set za krpanje guma. Glistice ostaju čiste s obzirom na to da su unutar kormila gdje je dolazak nečistoća spriječen, a vaša oprema i odjeća bit će također sigurna.

Sahmurai S.W.O.R.D je zapravo skraćenica za Super Wicked Original Repair Repair Device.
Ovaj set jest dobro dizajniran komplet za popravak guma bez cijevi, sigurno ga ubacite u neiskorišteni prostor na kraju vašeg kormila. A sam sustav zapravo stvarno dobro funkcionira, sve dok ste oprezni i znate što radite.

Sahmurai S.W.O.R.D set za krpanje tubeless guma

Set uključuje tri dijela: set od pet ljepljivih čepova za gume koji su upakirani u plastiku, mi ih volimo zvati „glistice“ (sredina), vilicu za umetanje „glistica“ (desno) koju stavite u jedan kraj kormila i šiljastog reamer mača koji ide na drugi kraju kormila (lijevo) .

Vilica je kao što vidite velika, otvorena igla u koju možete zataknuti glistice tako da ih umetnete u njezin vrh kako biste ih mogli zajedno s vilicom spremiti u kormilo.

Prvo što treba znati prije popravka gume s kompletom za krpanje, jest prepoznati vrstu rupe koju možete zakrpati. Obično dobro odgovara vrsti velikog proboja koji ćete dobiti iz komada oštre stijene, komada stakla ili nekog metalnog otpada poput čavala koji se skrivaju na putu.

Manje pukotine vjerojatno će se automatski zakrpati mlijekom koje se nalazi u gumi. Sahmurai se preporučuje za rupice veličine 3 – 5 mm, ali u stvarnosti možete zatvoriti nešto veće rupice s dva čepa koji su međusobno spojeni.

Postupak krpanja gume

Korak 1 Napumpajte gume kako biste identificirali otvor, a zatim otkrili oblik i strukturu rupe. Držanjem prsta preko rupe možete si pomoći da uspijete napumpati gumu što jače kako biste mogli odrediti veličinu rupe.

Korak 2 Potrebno je prilagoditi rupe za krpanje. Jedan od alata čini rupu malo većom kako bi odgovarao promjeru čepa gume „glistici“, ali također omogućuje i ujednačeniji rub rupe. Gurnite mač pod kutem da slučajno ne probijete vrpcu obruča.

Korak 3 Napumpajte gumu i zadržite zrak u njoj prije nego krenete stavljati glisticu u rupu. Jednu glisticu treba izvaditi iz plastike i staviti je u vilicu za umetanje, poput niti u iglu. Kao i navođenje prave igle, ovo može također potrajati s obzirom na to da je glistica vrlo čvrsta, a igla uska.

Spljoštite kraj glistice kako biste ju lakše izvukli, također bi moglo biti korisno da prije nego što pohranite set u kormilo na svoj bicikl odrežete kraj svih glistica pod kutem, kako biste olakšali umetanje u vilicu prije samog krpanja gume.
Najbolje je nataknuti vilicu / iglu prije nego što napumpate gumu, tako da ne morate dugo držati prst na rupici.

Korak 4 Pažljivo pritisnite glisticu s vilicom kroz izbušenu rupu, ponovo uđite pod kutom, tako da ne gurate ravno prema dolje i ne oštećujete traku kotača. Nakon što ga umetnete, morate ukloniti vilicu tako da glistica ostane u gumi.

Kada je glistica dovoljno gurnuta u gumu 1,5-3 cm, ovisno o volumenu gume, prstima pritisnite glisticu tamo gdje ulazi u gumu kako biste čvrsto zadržali glisticu u gumi. Ako to ne učinite, čitav čep će se vjerojatno pokušati izvući kad čete izvlačiti vilicu.

Korak 5 Pažljivo izvucite vilicu. Nakon što izvučete vilicu glistica se proširuje svojim volumenom i time zatvara otvor na gumi.

Korak 6 Zatim možete odrezati višak, ali i ne morate. To je prilično tvrd materijal, pa ako nemate odgovarajuće škare, to će vjerojatno biti teško napraviti.

Ako se odlučite na rezanje učinite to tako da odrežete na dužini od 1 cm kako ne bi došlo do uvlačenja glistice u gumu ili pak prekomjernog zapinjanja glistice na šumskim preprekama, te do mogućeg izvlačenja iz gume.

Spremni ste za nastavak vožnje. Ne zaboravite da su vam nakon ovog krpanja ostale još čak 4 glistice.

Pitate se koliko dugo drži ovako zakrpana guma?
Trostruki pobjednik Cape Epic-a Stefan Sahm iz Sahmurai-a kaže da ako se pravilno izvrši, popravak treba trajati onoliko dugo koliko i guma.

Konačni dojmovi

Upotreba glistica za gume pomalo je škakljiva i zahtijeva malo pažnje oko detalja i sposobnost da slijedite upute koje ste trebali naučiti prije nego li ste se zatekli u šumi s probušenom gumom i Sahmurai setom koji ne znate koristiti

Kako bi izbjegli ovakvu situaciju ovdje možete preuzeti uputstva koja možete isprintati i staviti također u kormilo kako biste mogli pravilno odraditi krpanje gume. Drugi put je već puno lakše, iako vam je potreban vaš prvi pokušaj krpanja na stazi. Možda je vrijedno vježbati na istrošenoj gumi kod kuće prije nego što spremite Sahmurai mačeve u svoje kormilo.

Kada je riječ o postavljanju mačeva u kormilo morate biti oprezni s njima s obzirom na to da su plastični, čvrsto ih stegnite kako biste bili sigurni da će ostati u kormilu nakon udaraca, padova i slično.

Ako vozite cestovnjaka sigurno vam se dogodilo da na vožnji izgubite čepove, no kod ovog seta to nije slučaj s obzirom na to da sadrže sistem kojim su osigurani od ispadanja.

Umetanje glistice u probušenu gumu

Ono što mi se najviše sviđa kod Sahmurai-jevih mačeva je upravo to što su oni uvijek tu. Nije potrebno prije svake vožnje razmišljati o tome hoće li se probušiti guma, da li treba ponijeti set i sl. Kamo god da ide moj bicikl, sa mnom idu i glistice.

Sveukupni dojam je fenomenalan s obzirom na to da set ima puno pozitivnih strana, a negativne strane bismo trebali tražiti povećalom i pitanje je da li bismo ih pronašli.

Gdje pronaći Sahmurai? Amazon je omogućio na globalnoj razini dostupnost ovog seta, no zašto čekati tjednima i mjesecima da vam stigne ovaj set. Možete kupiti i osobno preuzeti u GIANT Store Zagreb ili naručiti preko web shopa trenutno po akcijskoj cijeni od 160 kn.