Tadej reci nam za početak kako si krenuo s biciklizmom i tko je imao najviše utjecaja na samom početku tvoje karijere?

Moj stariji brat Tilen počeo je trenirati u biciklističkom društvu Rog Ljubljana, a ja sam želio naravno, oponašati svojeg starijeg brata. Imali su problem u klubu, budući da sam bio tako mali, nisu imali bicikl za mene. Morao sam čekati oko pola godine. Veliki utjecaj na moj napredak u biciklizmu imala je obitelj i moj trener Miha Koncilija.

Čime se baviš u slobodno vrijeme dok nisi na treningu i utrkama?

Slobodnog vremena imam vrlo malo, gotovo ništa za vrijeme utrka, jer je sve tempirano na minute. Kada ga imam, provodim ga u društvu i razgovarajući s ekipom ili telefoniram s prijateljima i sa svojima kod kuće. Pored treninga, sada imam i mnoge druge obveze, tako da slobodno vrijeme provodim s djevojkom, slušam glazbu i gledam neki dobar film. Zimi, ponekad s prijateljima igram nogomet.

Kako izgleda jedan tipičan dan profesionalnog bicikliste u UAE-Team Emirates timu?

Kad smo s ekipom na etapnoj utrci, obično je do 8 sati ujutro ustajanje i pakiranje osobnih stvari u kofer, bogat doručak oko 9 sati, oko 10 sati polazak autobusa na start etape. Vožnja ovisno o udaljenosti od hotela, obično traje 1 sat. Zatim imamo sastanak s timom i dogovor za taktiku utrke toga dana, potpisivanje startnog lista, kratak intervju, a potom i start koji kreće oko 12 sati.

Utrka obično traje 4-5 sati, nakon ulaska u cilj idemo što prije u autobus koji vozi ekipu u hotel na večeru. Ali ako pobijedite, to znači da morate čekati podjelu nagrada, zatim morate dati intervju za javnost, doping kontrole, a dolazak u hotel slijedi 1 do 2 sata poslije svih ostalih – automobilom. Ekipa odlazi što je brže moguće nakon završetka dodjele nagrada autobusom. To je oko 19 sati, zatim slijedi večera, masaža i krevet.

Ovu sezonu započeo si pobjedama. Koji je tvoj cilj za ovu sezonu, ali reci nam i koji je tvoj životni san? Jesi li ga već uspio ostvariti ili si na putu prema njemu?

Cilj prvog dijela sezone je domaća utrka UAE Tour, koja se održava krajem veljače. Cilj drugog dijela je Tour de France. Mislim da je san svakog biciklista pobijediti u najvećim etapnim utrkama (Giro, Tour i Vuelta). Nešto sam već uspio postići, ali preda mnom je još puno izazova.

Koliko puta treniraš i kako izgledaju tvoji treninzi?

U sezoni treniram svaki dan, osim kada sam na putu ili imam neke druge obveze ili tada nisam u mogućnosti trenirati. Treninzi u prosjeku traju 4 do 5 sati. Program treninga priprema moj trener i držim se toga. Ako je moguće, trening održavam u društvu svoje djevojke, pošto je i ona profesionalni biciklista, te tako provodimo više vremena zajedno.

Koliko kilometara si napravio u sezoni 2019. i da li imaš neki cilj određene kilometraže koji loviš?

Ne znam, niti gledam, ali to je oko 30 000 km valjda. To nam nije važan podatak i stoga mi ne može biti cilj.

Imaš li neki svoj ritual prije utrke?

Nemam.

“Nikad ne prestaj pokušavati i nikad ne odustaj”

Što bi istaknuo kao svoju sposobnost?

Moj moto, koji je napisan na mojoj web stranici Tadej Pogačar, ponovljen je mnogo puta i pokazao se ispravnim, te me doveo iz djetinjstva do mjesta gdje sam sada: “Never quit trying and never give up.” – Nikad ne prestaj pokušavati i nikad ne odustaj.

Koja je tvoja najdraža utrka do sada?

Strade Bianche.

Pobjeda na 2. i 4. etapi utrke Vuelta Valenciana, mogli bismo reći savršen početak sezone za tebe i tvoj tim. Iskrene čestitke na pobjedama! Reci nam kako komentiraš samu utrku i završnicu gdje si odvozio izvrsnu utrku, da li je ovo slavan početak sezone za Tadeja Pogačara?

Da, naravno da je vrlo lijep osjećaj kada tako započnete sezonu. Da će biti tako, nikad prije nisam mogao znati jer je prošlo puno vremena od moje posljednje utrke prošle godine i nakon toliko vremena kada se vratiš nemaš pravi osjećaj utrke. Ova se utrka prvenstveno odnosila na povratak natjecateljskog osjećaja, a završila je još bolje za mene i ekipu.

Trenutno si dio UAE-Team Emirates tima, kako se slažete kao ekipa?

U ekipi se dobro osjećam, a dobro radimo i kao ‘klapa’. Ovo je ujedno i ključ mojega uspjeha, budući da svi suvozači koji mi pomažu moraju dati 100% sebe, ja sam posljednji u nizu, ali moram dati još više i tako se istaknutu. Razlike u vrhu su minimalne i svaka malenkost se računa.

Ove godine te očekuje Tour de France, jesi li spreman? Što očekuješ od utrke?

Istina, ali još je daleko od Francuske. Ispred mene je puno treninga i utrka. S ekipom ćemo učinio sve da se što bolje pripremimo za utrku. Što će to u konačnici donijeti ne znam. Biciklizam je vrlo nepredvidiv sport u kojem na rezultat utječu i mnogi vanjski čimbenici, tako da u svakom slučaju trebate i malo sportske sreće. Očekujem od utrke prije svega, uživati i voziti iz dana u dan bez nekog velikog krajnjeg cilja.

Na samom kraju želimo se zahvaliti za vrijeme koje si odvojio za ovaj intervju, te ti želimo puno uspjeha u sezoni koju si savršeno otvorio, no ne samo u ovoj sezoni već i u cijeloj tvojoj biciklističkoj karijeri koja je ispred tebe!

Hvala, te sretno vama i svim vašim čitateljima!