Drugo izdanje UAE Tour-a započinje ove nedjelje, 23. veljače, a završava u subotu, 29. veljače. Utrka je nastala kada su se 2018. godine spojili Dubai Tour i Abu Dhabi Tour.

1. Etapa: DUBAI – DUBAI

Nedjelja, 23. veljače – UAE Tour započinje etapom dugom 148 kilometara od Palm Jumeirah u gradu Dubai-u do Silicijske oaze, predgrađa koje se može pohvaliti tehnologijom i inovacijama. Ruta je savršena za sprintere.

Ruta je izuzetno ravna. Prošlogodišnja turneja UAE imala je četiri završnice sa sprintom. Ni jedan vozač nije uspio odnijeti dvije pobjede. Fernando Gaviria, Caleb Ewan, Elia Viviani i Sam Bennett – svi su uzeli po jednu pobjedu.

1. Etapa turneje UAE počinje u 13.05 sati, a očekuje se da će utrka završiti oko 16.30 sati po lokalnom vremenu.

2. Etapa: HATTA – HATTA DAM

Ponedjeljak, 24. veljače – Sa 168 kilometara drugi dan se održava najružnija utrka UAE Tour-a. Etapa 2 ide naprijed-nazad od Hatte do Fujairah da bi završila na vrhu kratke i oštre brane Hatta s njenim maksimalnim nagibima od 17% neposredno prije cilja.

Prošle je godine Caleb Ewan bio dobro raspoložen i krenuo je oštrim potezom i pobijedio je ispred mladog Talijana Mattea Moschettija. Primož Roglić završio je na trećem mjestu.

Druga etapa UAE Tour započinje u 12.20 sati, a očekuje se da će se utrka završiti oko 16.30 sati.

3. Etapa: AL QUADRA CYCLE TRACK – JEBEL HAFEET

Utorak, 25. veljače – Sa 184 kilometra, treća etapa UAE Tour-a vozi se od biciklističke staze Al Quadra izvan grada Dubaija do vrha u Jebel Hafeet. To je prvi od dva brdska cilja na usponu od 10,8 kilometara sa 6,6% nagiba.

Alejandro Valverde pobijedio je u posljednja dva finala na Jebel Hafeet-u. U dva sprinta, odnosno 2019. i 2018., nadmašio je Primoža Roglića i Miguela Ángela Lópeza.

Treća etapa turneje UAE počinje u 11.55 sati, a očekuje se da će utrka završiti oko 13.30 sati.

4. Etapa: DUBAI – DUBAI

Srijeda, 26. veljače – UAE Tour vraća se na ravni sprinterski cilj u 4. etapi. Vozači se ukopčavaju u pedale u Dubai Zabeel Park-u, da bi se 173 kilometra kasnije otkopčali u blizini Dubai’s City Walk-a.

Bez sumnje. Pobjednik 2020. godine na šetnji Dubai City-om opet će biti brz finišer. Put u Dubaiju je ravan koliko može biti.

Četvrta etapa UAE Tour započinje u 12.25 sati, a očekuje se da će utrka završiti oko 16.20 sati.

5. Etapa: AL AIN – JEBEL HAFEET

Četvrtak, 27. veljače – 5. etapa duga je 162 kilometra. Ruta vodi ravnom do vrha u Jebel Hafeet. Konačni je uspon dugačak 10,8 kilometara, a prosječni nagib iznosi 6,6%.

Ruta nije sasvim ista kao i prošle godine, ali suština je nepromijenjena. Nakon dugog dana na izloženim cestama utrka se spušta na posljednjih 10,8 kilometara. Alejandro Valverde jako voli ovaj uspon. U prošlogodišnjoj turneji UAE nadmašio je Primoža Roglića u dvostrukom sprintu, dok je isto tako pobijedio na Jebeelu Hafeetu u 2018. godini na Abu Dabi turneji.

Peta etapa UAE Tour započinje u 12.30 sati, a očekuje se da će se utrka završiti oko 16.30 sati.

6. Etapa: AL RUWAIS – AL MIRFA

Petak, 28. veljače – Predzadnja etapa turneje po UAE vozi se od Al Ruwaisa do Al Mirfe. Utrka donosi 158 kilometara ravnice.

Start je otprilike 240 kilometara zapadno od Abu Dabija, a cilj se nalazi 120 kilometara bliže glavnom gradu. Etapa se vozi duž Arapskog zaljeva.

Cilj je u Al Mirfa-i, malom obalnom mjestu. Vozači prvi put prelaze ciljnu liniju nakon otprilike 100 kilometara, te nakon toga voze još tri lokalna kruga od 19 kilometara.

Šesta etapa turneje UAE počinje u 11.45 sati, a očekuje se da će utrka završiti oko 15.15 sati.

7. Etapa: OTOK AL MARYAH – ABU DHABI

Subota, 29. veljače – Zadnja etapa UAE Tour-a duga je 127 kilometara. Start je na otoku Al Maryah, a cilj u gradu Abu Dabiju.

Izdanje za 2019. godinu također je završilo sprintom u Abu Dhabi City-u. Kolumbijac Fernando Gaviria pobijedio je Elia Vivianija, dok je Caleb Ewan zauzeo treće mjesto.

Sedma etapa turneje UAE počinje u 13.35 sati, a očekuje se da će se utrka završiti oko 16.30 sati.

7. Etapa: OTOK AL MARYAH – ABU DHABI

Sa svojim UAE-Team Emirates nastupit će naš susjed Slovenac Tadej Pogačar kojeg smo intervjuirali nakon njegovih pobjeda na 2. i 4. etapi utrke Vuelta Valenciana.